11 Май 2021, 01:55 Днес (0) | Вчера (13)

Хотелиери и ресторантьори поискаха отсрочка на задълженията по заеми

19 Март 2021 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2021, 16:13

Според БХРА сега банките в България считат туристическия сектор за рисков и въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум една година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери

Да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидни средства за туристическия бизнес и допълнително отсрочване на плащанията върху стари кредити, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по време на поредицата от срещи с представители на политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание, съобщи БНР. Според БХРА сега банките в България считат туристическия сектор за рисков и въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум една година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум четири - пет години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г. Затова от БХРА предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди и напомнят, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. През март 2020 г. кредитите в България бяха разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториумът върху заемите да е до 31 март 2021 г. Според БХРА мораториумът върху заемите не е достатъчна мярка. През изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват след май 2021 г. БХРА счита, че кредитите трябва да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели. От организацията искат да се предоставят кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро, както и за потребителски кредити за заетите в туризма, а държавата трябва да гарантира пред банките рисковете в туристическия сектор. Ако това не се случи, за началото на летния туристически сезон голяма част от хотелиерите може и да не оцелеят.
По информация на асоциацията в момента хотелският бизнес по морето е много заседнал и стартът на летния сезон ще е много труден и поясниха, че между 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията. На дискусията бяха коментирани и въпросите за визията на курортите и липсата на квалифицирани кадри в отрасъла. От името на организацията в работната среща участваха Георги Щерев, председател на Изпълнителното бюро, и членовете Бранимир Миланов, Атанас Димитров и Веселин Налбантов, както и почетният председател Благой Рагин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив