18 Май 2021, 17:04 Днес (7) | Вчера (18)

Шофьори, ето кой има право да ви спре за полицейска проверка

09 Октомври 2019 13:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2019, 13:55
МВР, илюстративна снимка

При установяване на невръчен електронен фиш на проверяваните лица катаджията го отпечатва чрез мобилен принтер и го връчва на шофьора, който подписва обратна разписка

Не само "Пътна полиция" има право да спира и проверява. Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да налагат наказания по Закона за движение по пътищата, напомнят от СДВР. В случаите, когато нарушението е по-тежко (например, водачът е без книжка или има неадекватно поведение, мирише на алкохол ипр.), се изчаква идването на патрул от Пътна полиция, а в по-маловажните случаи се изготвя докладна записка, в която се описва нарушението и се изпраща в Пътна полиция за вземане на отношение. В никакъв случай не предлагайте и давайте подкуп на полицейският служител, понеже и Вие ще носите наказателна отговорност, припомнят служителите на реда.

Ежедневно на територията на София се провеждат специализирани полицейски операции за: установяване, задържане и профилактика на лица с чуждо гражданство, незаконно проникнали у нас, пребиваващи на територията на София; установяване, задържане и профилактика на лица, които противозаконно подпомагат чужденци да пребивават в страната, както и други извършители на престъпления; противодействие на престъпления свързани с противозаконно отнемане на МПС и кражба на вещи и части от тях; извършване на проверки с цел установяване на нелегално пребиваващи чужди граждани от т.н. "рискови държави”.

Ето как и къде могат да Ви спрат за проверка полицейските служители:
-Знаците и сигналите за спиране на водачите на превозни средства се подават от полицейския служител своевременно със стоп палка или с ръка, като се посочва мястото за спиране на превозните средства. През нощта и в условията на намалена или ограничена видимост може да се използва и червен светлинен сигнал.
- Преди подаването на знака или сигнала полицейският служител застава срещу движението върху пътното платно, непосредствено до банкета или бордюра.
- На водача на МПС трябва да се осигури възможност да спре плавно и да не създава опасност или да бъде пречка за останалите участници в движението.
- Спиране на превозните средства на места с ограничена или намалена видимост, непосредствено преди или след кръстовища, пешеходни или велосипедни пътеки, мостове, подлези, надлези, стеснени участъци, жп прелези, тунели и на други места, където спирането е забранено, се допуска по изключение при условие, че е осигурена безопасността на участниците в движението и служителите от наряда.
- Когато полицейските служители се движат с автомобил или мотоциклет, спирането на превозните средства става със стоп палка или с ръка при изравняването с тях или след изпреварването им.
-Проверка на водач и ППС се извършва задължително при неработещ двигател
-Проверяващият служител трябва да се легитимира, като каже длъжността, структурното звено и фамилията си, повода за спиране. Освен това той трябва да информира шофьора, че при проверката може да бъде направен аудио- и видеозапис;
-При поискване полицаят показва служебната си карта или полицейския знак.
-По време на изготвяне на административни документи на пътя водачите и пътниците престояват в проверяваното превозно средство или на разстояние от полицейския автомобил, а документите им се представят за подпис извън служебното МПС върху подходящо за целта място.
- При проверката не се допуска проверяваните лица да влизат, престояват, оставят или вземат предмети във и от служебния автомобил.
При установяване на невръчен електронен фиш на проверяваните лица полицейски служител отпечатва същия чрез мобилно печатащо устройство и предприема действия за връчването му. Лицето, на което е връчен електронен фиш, подписва обратна разписка (за всеки електронен фиш), удостоверяваща връчването.

В случаите на проверка на МПС полицейският служител може допълнително да:
- отдава разпореждане на водача да изключи двигателя, да извади контактния ключ и го постави на арматурното табло;
- отдава разпореждане на водача да излезе бавно от колата и да застане пред автомобила си с лице към него;
- отдава разпореждане на лицата в автомобила да стоят неподвижно в МПС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив