13 Юни 2021, 15:37 Днес (0) | Вчера (0)

Бизнесмените очакват повишаване на цените на жилищата

05 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

НСИ публикува данните за стопанската конюнктура за декември 2003 година

През декември 2003 г. общият показател на бизнес климата  се повишава с 1.8 пункта спрямо ноемврийското си равнище, съобщиха от НСИ. Това подобрение се дължи на по-благоприятната стопанска конюнктура в промишлеността и строителството. 
Положителните оценки на стопанските ръководители от промишлеността за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите 6 месеца покачват декемврийското равнище на съставния отраслов показател “бизнес климат” с 3.8 пункта. Производствената активност продължава да се оценява като повишена.
Същевременно са понижени оценките на мениджърите за настоящото ниво на поръчките от страната и от чужбина. В сравнение с ноември повече предприятия изпитват финансови затруднения. Проблемите свързани с “несигурната икономическа среда” и “слабости в икономическото законодателство” също натежават повече през декември.
По отношение на продажните цени промишлените предприятия предвиждат леко увеличение.
Стопанската конюнктура в строителството през декември е благоприятна. Съставния показател “бизнес климат в строителството” се покачва с 8.3 пункта, главно поради по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите 6 месеца. Продължава понижението на оценките за настоящата строителна активност. Основен проблем през декември мениджърите посочват несигурната икономическа среда.
Бизнес анкетите на НСИ през този месец регистрират увеличени очаквания за продажните цени в строителството.
През декември 2003 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” отчита намаление с 1.7 пункта, което е съпроводено с известно намаляване на оптимизма в очакванията за продажбите. Настоящото бизнес състояние и очакванията за шест месеца напред се оценяват по-песимистично в сравнение с изразените мнения през месец ноември.
 Повишават се и проблемите на предприятията, свързани с конкуренцията в бранша.
Същевременно бизнесанкетите на НСИ отчитат нарастване на инфлационните очаквания в търговията на дребно.
През декември  2003 г. в сравнение с ноември съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” понижава равнището си с 5.3 пункта, поради дифузия на мненията от оптимистичните към умерените оценки и очаквания за бизнес състоянието на предприятията и търсенето на услуги през следващите три месеца. По отношение на заетите през следващите 3 месеца се очаква намаление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив