18 Юни 2021, 09:34 Днес (2) | Вчера (5)

Икономисти спорят за плюсовете и минусите на плоския данък

30 Април 2004 по статията работи:
A+ A-

Ползата и вредата от въвеждането на единна ставка при преките данъци (т.нар. плосък данък) бяха обсъдени вчера на дискусия на темата "Данъчна реформа - поглед отдясно".

Ползата и вредата от въвеждането на единна ставка при преките данъци (т.нар. плосък данък) бяха обсъдени вчера на дискусия на темата "Данъчна реформа - поглед отдясно". Александър Божков, директор на Центъра за икономическо развитие, и Георги Ангелов от Института за пазарна икономика, изложиха тезите си за и против плоския данък. Преди месец Ангелов стана инициатор на идеята за въвеждането на единна ставка от 10% при преките данъци и социалното осигуряване. По думите му ефектите от това са благоприятни, защото по този начин остават повече средства у хората и по този начин се увеличава темпът на икономическо развитие. Ангелов смята, че преразпределението на 40% от БВП през бюджета е твърде много и трябва да се намали. Въвеждането на плосък данък според Ангелов може да се финансира чрез преизпълнението на бюджетните приходи, ограничаване на разходите, намаляване на субсидиите към губещите предприятия. Той посочи, че за издръжка на 440 хил. души държавна администрация годишно отиват около 2.2 млрд. лв.

Според Александър Божков много е привлекателно да се говори за намаляване на данъците и въвеждане на единна ставка от 10%. По думите му трябва да има подобни радикални предложения, но от тях трябва да се върви към реалното. Не може да има радикалност в данъчната сфера, а предвидимост, допълни Божков. Той смята, че вместо една ставка от 10%, може да има четири ставки за различните данъци и социалното осигуряване, но да има сигурност за предприемачите и гражданите. Ако не преценим правилно и точно всички възможности за намаляване на държавните разходи, няма смисъл да говорим за намаляване на данъците, посочи Божков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив