11 Май 2021, 09:15 Днес (0) | Вчера (13)

Бизнесът отново атакува добавката за прослужено време

28 Септември 2017 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2017, 09:22

Социалните партньори трябва да обсъдят също промени в Кодекса на труда и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд

Предложението за отпадане на добавката за прослужено време ще сблъска отново работодатели и синдикати, по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Идеята на четирите работодателски организации влиза за разглеждане, след като беше обявявана няколко пъти през последните няколко месеца. Синдикатите ще се опитат да отложат дискутирането й, след като вчера от КТ "Подкрепа" изпратиха писмо до вицепремиера Валери Симеонов, в което настояват за премахване на тази точка от дневния ред заради неспазена нормативна процедура, предаде Дарик.

Работодателите настояват за отпадане на добавката за прослужено време още от миналата година. Основният им аргумент е, че задължителното начисляване на тази добавка към заплатите на работещите по трудово правоотношение, поставя в дискриминационно положение държавните служители, за които това допълнително възнаграждение беше премахнато преди няколко години от бившия финансов министър Симеон Дянков.
 
През юли, след среща с представители на бизнеса, вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подкрепя идеята. Седмица по-късно, след среща, инициирана от синдикатите и проведена при премиера, Валери Симеонов се извини публично за обявената позиция и уточни, че тя е лично негова, а не на правителството.
 
Финансовият министър Владислав Горанов увери, че темата за отпадане на класа не стои на дневен ред за управляващите. В началото на септември работодателите атакуваха добавката по нов начин - организациите изпратиха писмо до властта, в което поискаха законодателна промяна, премахваща правото на правителството да определя допълнителни възнаграждения, извън заложените в Кодекса на труда.

 Ако тази промяна стане факт, добавката за прослужено време ще бъде отменена, тъй като е разписана в наредба, а не в кодекса. Бизнесът предложи и още нещо - изплащането на добавки да се заложи като право, а не като задължение на работодателите.
 
Като допълнителна мярка организациите сезираха Комисията за защита от дискриминация относно неравнопоставеността между държавните служители и работещите на трудов договор по отношение на тази добавка. Въпреки че синдикатите запазиха мълчание, сега от "Подкрепа" се позовават на очакваното произнасяне на Комисията по този казус и искат отлагане на дебата.
 
Социалните партньори трябва да обсъдят също промени в Кодекса на труда и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив