19 Май 2021, 04:40 Днес (0) | Вчера (7)

Антонио Таяни: Участвайте активно в дебата за Бъдещето на Европа

21 Ноември 2017 17:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2017, 17:28

По думите на Антонио Таяни, България играе ключова роля за европейската перспектива на Западните Балканите

Националните парламенти са най-добрите ни сътрудници в усилието да доближим Европа до гражданите. Това заяви президентът на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към българските депутати в Народното събрание. Той призова народните представители активно да участват в дебата за Бъдещето на Европа и на младите хора.
"Искам да подобрим европейския проект, да го обясним на гражданите и всички да се чувстват участници. Европа трябва да разчита на мъдростта и ентусиазма на този древен народ, който вие представлявате. Бъдещето е наше!", обърна се Антонио Таняни към депутатите.  Защото "Съединението прави силата", заяви президентът на Европейския парламент, цитирайки мотото на Народното събрание и на Българското председателство.

По думите на Антонио Таяни, България играе ключова роля за европейската перспектива на Западните Балканите. "Благодарение на ангажимента на българския премиер Бойко Борисов този въпрос е включен в европейския дневен ред. Наскоро бях в Черна гора, предстои да посетя и други страни. Отчитам стратегическото значение на процеса за интеграция на Балканите. Ние трябва да дадем ясен сигнал за нашите намерения за свързаност чрез инфраструктурни проекти и включване в дигиталната икономика", подчерта Таяни. Той изрази желание да застане зад обща инициатива на Европейския парламент и Българското председателство за намаляване на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. "Ако не направим това, има опасност фундаменталистите и терористите да превърнат региона в зона на трафик на оръжия и хора. Това е единствената възможност за бъдещето, ако не искаме континентът да бъде осъден на маргинална роля в полза на САЩ, Русия, Китай или Индия", допълни Таяни.

Председателят на ЕП очерта основните  притеснения на европейските граждани днес - икономиката, миграцията, заплахата от тероризъм. "Само като даваме конкретни отговори можем да преодолеем реториката на онези, които предлагат като панацея затварянето вътре в себе си", отбеляза той. Проблемите трябва да се решават на регионално, национално и на континентално ниво, но за това са необходими работещи институции и приносът на националните парламенти е изключително важен в този процес.

"Европейският съюз не е нищо друго освен мирния начин, който европейските граждани са намерили за решаване на проблемите помежду си след 2000 години спорове и войни. Мирът обаче не е даденост завинаги", подчерта Антонио Таяни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив