18 Юни 2021, 10:07 Днес (3) | Вчера (5)

Германските градове са най-тежко засегнати икономически от пандемията

19 Април 2021 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2021, 16:20

Бизнес състоянието на компаниите в източногерманския клъстер е отслабнало по-рязко, отколкото в другите региони

В икономически план градовете в Германия са най-силно засегнати от коронавирусната криза. Там безработицата нарасна по-значително и бизнес ситуацията на компаниите се влоши повече, отколкото в другите региони на страната. Увеличаването на съкратеното работно време най-силно засегна тежката индустрия на германския югозапад. Това са важните заключения от проучване, проведено от немския водещ икономически института Ifo, предаде БНР. "Социалното потребление играе по-голяма роля в градовете и ефектите от пандемията нанесоха особено тежък удар в тях. И тъй като градовете са дом на по-малко промишленост, те също така се възползваха по-малко от възстановяването на производствения сектор през втората половина на 2020 г. ", обясни Андреас Пейхл, директор на Центъра за макроикономика и проучвания на института Ifo. При проведеното проучване са били изследвани четири клъстера региони, всеки със сходни демографски, структурни и свързани с коронавирусната инфекция характеристики. Въздействието на пандемията е най-очевидно при развитието на равнището на безработица, като между януари и август 2020 г. то се е увеличило с близо 1,5 процентни пункта в градския клъстер. За останалите клъстери това увеличение беше умерено - от 0,3 до 0,8 процентни пункта.
Тази тенденция задълбочава регионалните различия, тъй като абсолютният процент на безработица е най-висок отново в градовете - 8,2% през август 2020 г. (за Северна Германия - 5,9%, за Югозападна Германия - 4,3% и за Източна Германия - 6,6%).
Що се отнася до бизнес ситуацията, компаниите в проучваните градски клъстери също са отчели по-голям спад от около 5 до 10 процентни пункта, който е започнал през пролетта на 2020 година.
Поразително е също така, че от есента на 2020 г. бизнес състоянието на компаниите в източногерманския клъстер (особено в Саксония и Тюрингия) е отслабнало по-рязко, отколкото в другите региони. Учените от института Ifo подозират, че това развитие е свързано с много високите нива на инфекция при втората коронавирусна вълна.
По отношение на съкратеното работно време икономически силният клъстер в югозападна Германия има най-голям среден дял: около 15 процента от служителите, подлежащи на осигурителни вноски. Това вероятно е свързано с голямото значение на индустриалните компании в този клъстер, които според проучването използват по-широко държавния подпомагащ инструмент за съкратено работно време.
"Трудно е да се каже дали тези ефекти ще продължат по-дълго. Градовете могат да се възползват повече от средното от наваксващите ефекти след кризата. От друга страна, възможно е цифровизацията и работата от дома да са от полза за селските райони в дългосрочен план", посочи Андреас Пейхл.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив