07 Декември 2021, 21:06 Днес (13) | Вчера (13)

Кофас обяви оценките си на риска за страни от Латинска Америка

19 Януари 2015 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2015, 12:17
Чили, Под лиценза на creativecommons

Най-добре представящата се страна в Латинска Америка е Чили

Преди три десетилетия Южна Америка предизвикваше негативни асоциации с понятия като "диктатура”, "дългови кризи” и "висока инфлация”. С течение на времето регионът започна да се свързва с икономически растеж, нова средна класа, намалена бедност и контролирана инфлация. Това се казва в оценка на Кофас на риска за страни от Латинска Америка.

Към настоящия момент в Латинска Америка има две страни, за които Кофас преценява, че заслужават внимание по отношение на оценката на риска. Това са Мексико – със средносрочна положителна перспектива, и Перу, интересна с благоприятните средносрочни перспективи. Държавата е определена от Кофас като един от 10-те "нови развиващи се пазари” по-рано тази година.

Регионалният ръст на БВП се забавя

Страните от Южна Америка са важен производител и голяма част от доброто представяне от последните месеци е благодарение на бързия растеж на Китай. Страните от региона започнаха да отчитат високи търговски излишъци, но този златен период приключи. След период на ръст с около 10% на година, китайската активност загуби своя ритъм. В резултат на това цените на стоките за масово потребление започнаха да падат, което се отрази на темповете на растеж на Южна Америка. Очаква се БВП в региона да нарасне с 1.3% през 2014 г. и с 2% през 2015 г., което е по-малко, отколкото за предишни години.

Тези прогнози се отразяват също на по-ниската глобална активност и липсата на инвестиции. Инфраструктурата е основен проблем в региона и страните като цяло не приемат възможността да извършат реформи по време на стабилизиране на условията на търговия.

Най-добре представящата се страна в Латинска Америка е Чили, която заема 49-то място в световното класиране на 144 страни. Всички други в региона се класират по-надолу.

Един регион – две посоки

В едната част на Южна Америка държавите от тихоокеанския регион (Мексико, Чили, Колумбия и Перу) защитават свободната търговия и свободните пазари. От друга страна държавите при Атлантическия океан не се доверяват на глобализацията и държавно регулираните модели играят значителна роля в икономиката.
Първата група създаде Тихоокеанския алианс, и се опитва да подобри търговските партньорства извън континента, докато втората група остава в капан в рамките на МЕРКОСУР.

Какво показва сравнението на двете групи страни? Предвид дейността през 2013 г. и прогнозите на Кофас за 2014 г. и 2015 г., БВП ще се повишава с по-бързи темпове в страните, които граничат с Тихия океан.

Секторните перспективи – между среден и висок риск

Общите перспективи за Латинска Америка са между среден и висок риск, резултат, постигнат на база на средната стойност на БВП на страните. Заслужава да се отбележи, че петте основни икономики (Бразилия, Мексико, Аржентина, Колумбия и Чили) заедно формират 83% от БВП на региона.

В контекста на забавения регионален растеж на БВП, много сектори отчитат влошаване на риска.

В специален раздел от анализа на риска, Кофас се фокусира и върху два сегмента от мексиканската и перуанската икономики. Това са строителството в Мексико и минното дело в Перу. Първият, изправен пред сътресения през 2013 г., сега започва да се възстановява. Вторият, който представлява основен отрасъл на перуанската икономика, се характеризира със забавяне на активността през последните месеци.

Вероятността от ускоряване на ритъма в Латинска Америка е ниска

През 2015 г. е малко вероятно дейността в Латинска Америка да бъде ускорена до предишния ѝ ритъм, главно поради по-ниските международни цени на суровините.

"Силата на ефекта от това във всяка икономика също зависи от значимостта на износа, като част от БВП на всяка страна. Например Бразилия се счита за затворена икономика, тъй като износът представлява едва 11% от нейния БВП. Съотношението е по-значително в Аржентина (13%), Колумбия (17%), Перу (25%), а най-накрая Чили (27%)” – разясни Патриша Крус, Икономист на Кофас в района на Латинска Америка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив