25 Май 2022, 07:29 Днес (0) | Вчера (0)

Еврокомисията все още няма яснота за ”Турски поток”

12 Юни 2015 13:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2015, 11:52
Под лиценза на creativecommons

Газовата връзка България - Сърбия е сред приоритетите на ЕК. Еврокомисията чака още яснота по търговската страна на проекта “Турски поток“

Проектът "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) по енергийния съюз Марош Шефчович в интервю за сръбската телевизия РТС, цитиран от БТА. 

Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той. 

Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна. Сегашният газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз, подчерта Шефчович. 

Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят. 

Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация, каза той.

"Газпром" обяви преди дни, че е непреклонен - спира газа през Украйна през 2019 г. и алтернативата за руски газ за Европа ще бъде "Турски поток". 

"След изтичането на транзитния договор с Украйна при никакви обстоятелства няма да има нито продължаване, нито сключване на нов договор. В тази връзка най-лесният начин да се гарантират доставките на газ в Турция е "Турски поток", каза заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев. 

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия, каза Марош Шефчович.

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България ще бъде подписано в началото на юли, 2 юли, заяви пред "РИА Новости" министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис, предаде БГНЕС.

Интерконекторната връзка между Гърция и България ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния.

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция - към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа. 

Смята се, че обем от 5,3 милиарда кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив