03 Август 2021, 17:56 Днес (13) | Вчера (14)

Проверяват толсистемата

14 Юни 2021 15:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2021, 14:21
АПИ, архив

„Автомагистрали“ е нормална държавна структура, но хората в нея са управлявали средствата по неправилен начин

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването "Алтернативата" по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с Капш, проведена по желание на изградилата системата фирма, е зададен въпросът колко души от нейния персонал работят по поддръжката на българската система, но не е получен точен отговор. За тази дейност фирмата получава около 2 млн. лв. месечно. След като  проверката бъде направена, ще стане ясно  с колко души се изработват тези средства.
Не можем да разберем колко пари връща системата годишно от вложената инвестиция, все още не сме стигнали до тези резултати, съобщи министър Комитова. Документи за възвръщаемостта на средствата от толсистема не са показани, когато установим документите, ще разберем за колко години тази система ще изплати инвестицията. Когато видим какъв е финансовият резултат, ще се разбере дали е на печалба или загуба, както и за колко време ще може да се върне първоначалната инвестиция, обясни още арх. Комитова.
Министърът подчерта, че се работи както по нови проекти, които се изготвят на хартия, така и по такива, изпълнявани в момента. Извършват се дейности по пътища с европейско финансиране и ремонти на съществуващи. Много от нещата са добре направени, но при някои установихме пропуски, допълни регионалният министър. Тя припомни, че според констатациите в доклада на Сметната палата, разглеждащ авансите за свлачищата по републиканските пътища и за пътищата, са заобиколени обществените поръчки. Във връзка с това какво ще бъде развитието с тези договори арх. Комитова подчерта, че не е в позиция да извършва по-нататъшни проверки и че за това има други институции –  НАП, Прокуратура и Сметна палата. Тя изрази мнение, че всяка държава трябва да има държавно дружество, което да отговаря за нейното пътно строителство. Според нея "Автомагистрали" е нормална държавна структура, но хората в нея са управлявали средствата по неправилен начин. Арх. Комитова обясни, че въпросът със смяната на ръководството на дружеството е юридически и се чака да приключи. "Огорчена съм от старото ръководство, което е убедено в правотата си, че по този начин трябва да се раздават средства на определени фирми без обществени поръчки", каза тя.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив