27 Септември 2021, 06:34 Днес (0) | Вчера (0)

Пътуващите до Германия българи да следят дали не влизат от страна с висок риск

02 Август 2021 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2021, 14:59

За да влязат в Германия, българите трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане в страната

От началото на август гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката важи за всички пристигащи в Германия, с изключение на деца под 12-годишна възраст.
По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите – ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично.
Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват:

- при пътуване със самолет – преди качване в самолета, както и при граничната проверка;
- при пътуване със собствен превоз – проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал;
- при пътуване с железопътен транспорт - възможни са проверки по всяко време на пътуването.

От 1 август Германия категоризира страните само в две зони - "зони с висок риск" и "зони с вирусни вариации".
При пристигане от "зони с висок риск" гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от "зони с вирусни вариации" ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

Съветът към българите, които пристигат в Германия, е да се информират предварително дали страната, от която пристигат, е включена в категорията "зони с висок риск" или "зони с вирусни вариации". Актуална информация може да бъде намерена на следните адреси:
- Списък на държавите по категории: https://www.rki.de/risikogebiete
- Отговори на често задавани въпроси на немски и английски език:
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende-englisch.html
- Кратка брошура относно правилата за пристигащите в Германия на български език:
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/merkblatt-dea.html?fbclid=IwAR2W9XX4YnK5FpFmFN_ANBr0yfNqMvjOMMbZGuM3uh7hzmP-DLzLRE4Rtao

Ввсяка федерална провинция сама урежда въпросите, свързани с карантината, и може да предприема действия за затягане на мерките в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация на местно ниво. Правилата и мерките срещу коронавируса в отделните федерални провинции могат да бъдат намерени на следния линк: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив