25 Юли 2021, 12:50 Днес (0) | Вчера (0)

Опасенията, че общините ще превърнат паркирането в "златна кокошка", растат

19 Март 2015 11:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 10:51
Булфото

Промени в Закона за движение по пътищата заплашват да превърнат синята и зелената зона не само в София, а в цяла България, в бизнес

По думите на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков законопроектът няма да окаже влияние на цените. Не развързваме ръцете на нито една община да се превръща в търговец, каза той.

Има потенциал тази дейност да се превърне в "златна кокошка”, подчерта Георги Кадиев. И заяви, че Столична община е престъпник, защото таксата за синя и зелена зона в София за миналата година е донесла 22 млн. лева приходи, а разходите са за 11 млн. лева. Това означава, че таксата трябваше да падне два пъти. На всичкото отгоре всички пари отиват в Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Два пъти искахме одит на дружеството, два пъти ГЕРБ блокира в СОС инициативата, обясни Кадиев пред bTV. Досега гражданите поне можеха да съдят общините, защото говорехме за такса, сега вече терминът се изменя - цени на пазарен принцип, каза Кадиев.

Не може търговско дружество, без да мине по Закона за обществените поръчки, да прибира пари. Но преди две години законът беше променен и то с главната роля на БСП, като се даде такава възможност, подчерта Лилов, с което Кадиев се съгласи. Кадиев добави, че се дава възможност да има концесия, но Лилов не се съгласи – има я тази възможност и в Закона за общинската собственост, посочи той.

Проблемът е, че парите от паркирането отиват за дотации на градския транспорт, а не се разходват за изграждане на нови паркинги, подчерта Лилов. Дейността на паяците беше обявена за незаконна заради липсата на обществени поръчки, припомни той.

Спорът дали ЦГМ е търговско или общинско дружество върви от дълги години. Разликата е, че ако е общинско, бюджетът му се одобрява и на практика се определя за всяка дейност от СОС, а ако е търговско не е нужно да се минава през общинските структури.

Цената на паркирането

Какво е положението сега и като цени – в София е най-евтино да паркираш като абсолютна стойност, ако се направи съпоставка с други големи европейски градове. Средно плащаме на час за паркиране в центъра 1 евро, но изчисленията на някои хора са за 70 лева месечно. Приходите от синята и зелената зона за 2014 година са в размер на 22 млн. лева. Печалба няма, казват от Столична община, защото парите отиват за подобряване на транспорта в София. Купуват се например автобуси и трамваи.

Как е в Европа – в Лондон средно на час в центъра се плащат 5,5 евро, а таксата за паркиране за живущите в центъра на британската столица е 280 евро. В Берлин плащаш 3 евро на час за паркиране, но може да се плати и за по-кратък период – 15 минути. В Париж средната такса е 3,60 евро. В Рим пък е забранено да паркираш в историческия център, като има видеонаблюдение, за да се следи за нарушители. А в Хага, ако ти вдигнат колата, таксата за паяка е над 300 евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив