24 Септември 2021, 09:41 Днес (0) | Вчера (4)

Предлагат изравняване на пенсионната възраст на жени и мъже през 2037 г. на 65 години

31 Март 2015 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2015, 14:43
Под лиценза на creativecommons

Предлага се плавно нарастване на осигурителните вноски за пенсия и за безработица

Промените в пенсионния модел, изготвени от социалното министерство, предвиждат укрепване на първия солидарен стълб, предвидимост на капиталовите схеми и по-високи пенсии в дългосрочен период, съобщи БНР.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин посочи, че предложенията са над 30.

Част от тях предвиждат плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота предлагат от социалното министерство.  Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. - с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по един месец всяка календарна година до 2029 година.
Калфин посочи, че "това е най-меката възможна стъпка".
Нарастване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените са сред предложенията, предлагат от министерството, предаде БТА.

По отношение на приходната част екипът на МТСП предлага допълнително решаването на два основни проблема, каза Калфин.
Първият е свързан с осигурителните вноски, където следва да се търси съгласие за плавно повишаване на вноските за пенсия и за безработица. Логиката е да се намали огромната субсидираност на НОИ от републиканския бюджет. Това, което се предлага, е увеличение в един период от 12 години напред с общо 4.5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта вноската за фонд "Безработица".
Вторият проблем е свързан с осигуряването на земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Предлага се от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица: предложението е за повишаване на минималния осигурителен доход на два пъти по 60 лв., т.е. От 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв., съобщи Калфин.
В момента работещите в масовата трета категория труд се пенсионират при възраст 60 г. 8 м. и 35 години стаж за жените и 63 г. 8 м. и 38 години осигурителен стаж за мъжете.

Ивайло Калфин представи предложението на Министерството на труда и социалната политика за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система в присъствието на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов. Тримата се обединиха около идеята, че предложените промени са насочени към гарантиране на адекватни пенсии на хората и стабилност на пенсионната система, предаде БТА.

Премиерът Бойко Борисов благодари на екипа на министър Калфин за усърдната работа и изготвените предложения, които по думите му са сериозна работа, а мерките заложени в пакета са за десетилетия напред. Борисов допълни, че се надява да бъдат одобрени и приети от Тристранния съвет и от парламента.

Предложенията ще бъдат обсъдени и през април, а по думите на Калфин и Горанов до лятната парламентарна ваканция трябва вече да са факт.

Калфин припоммни, че всяка една от предложените днес 30 мерки за реформа са обсъдени със синдикати и работодатели в рамките на пет месеца. Според него има основа за намиране на съгласие по основните проблеми. По думите на министъра, промените са отлагани от 2000-та година, защото са неудобни и засягат важни за хората въпроси.

Премиерът и двамата министри бяха категорични, че представят предложения, за които има съгласие в екипа на
правителството. "Дошли сме да кажем за какво сме се разбрали, а не за какво не сме", каза Горанов в отговор на въпрос за промените, свързани с осигурителните вноски и отношението му към това като финансов министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив