07 Декември 2021, 01:37 Днес (0) | Вчера (13)

Германски прокурори разследват "Фолксваген" за унищожаване на документи от дизелгейт

10 Юни 2016 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2016, 13:13

Ако информацията е вярна, това ще означава, че висши служители на "Фолксваген" са знаели още през август, че Агенцията за защита на околната среда на САЩ се подготвя да отправи официално оплакване

Германски прокурори разследват член на правния екип на "Фолксваген", който е заподозрян , че е насърчавал други служители да унищожат или да изнесат документи от компанията в седмиците преди американските власти да разкрият, че немският производител на автомобили е подправял софтуерно резултатите от газовите емисии, отделяни от дизеловите двигатели на неговите автомобили, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Ако информацията е вярна, това ще означава, че висши служители на "Фолксваген" са знаели още през август, че Агенцията за защита на околната среда на САЩ се подготвя да отправи официално оплакване, което да предизвика разследване от страна на американските власти. Доказателство за умишлено възпрепятстване може да увеличи обвиненията срещу немския автомобилен гигант от страна на властите в САЩ на фона на криминалните разследвания около дизеловия скандал.

Клаус Зийхе, прокурор в Брауншвайг, който е водещ на няколко разследвания на служители на "Фолксваген" във връзка със скандала с вредните газови емисии, е посочил, че служителят на компанията е направил предложения на други служители по заобиколен начин, че те трябва да изтрият или поне да преместят файлове, свързани с въпроси около дизеловите двигатели и техните тестове. Служителите на "Фолксваген" са прехвърлили голяма част от данните на малки дискове, повечето от които обаче са били възстановени по-късно. Ние не смятаме, че са били изгубени много данни, които биха могли значително да възпрепятстват или да забави разследването, посочи Зийхе.

На този етап не е ясно дали има някаква връзка между разследването на немския прокурор от Брауншвайг и твърденията на Даниел Донован в САЩ.

През миналия септември власти в САЩ разкриха, че "Фолксваген" е манипулирал софтуер в някои от своите дизелови автомобили, за да отчитат по-ниски нива на емисиите на вредните токсични азотни оксиди по време на лабораторни тестове, отколкото в реални условия на шофиране.

Прокуратурата в Брауншвайг, регионът с юрисдикция във Волфсбург, където е базиран "Фолксваген", заяви, че се разследват около 17 души във връзка със скандала с вредните емисии, но на този етап няма отправено официално обвинения срещу никое от разследваните лица.

Олаф Лийс, министър на икономиката в Долна Саксония и основен акционер във "Фолксваген" посочи, че надзорният съвет на дружеството също е обсъдило твърденията, че служители са изнасяли или унищожавали доказателства. Ние възприемаме тези твърдения много сериозно, заяви той в четвъртък.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив