08 Декември 2021, 16:55 Днес (11) | Вчера (13)

Български банкери: технологиите и иновациите ще преобразят банкирането

12 Февруари 2018 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2018, 11:16

Финтек компании навлизат с иновации в банковия сектор в България

Банкирането в Европа и България преминава през най-голямата си трансформация в модерната история. На 13 януари, новата директива за платежните услуги - директива (ЕС) 2015/2366 - влезе в сила. Тази регулация се очаква да преобрази банковата индустрия и за банкери и за потребители. Според PSD2, банките са задължени да отворят платежните си системи за други компании и да осигурят достъп до своя API, или приложно-програмен интерфейс, на лицензирани трети страни. Това означава, че всяка лицензирана компания с платежни услуги може да ги предлага директно на клиентите на банките.
В резултат, състезанието по иновации в България и ЕС започна. Една от първите финтек компании да адресира пазара в страната ни е европейският иноватор Auka. Компанията обяви, че вече предлага платформата си в България и е в преговори с банки в страната ни.
Нови проучвания, проведени от Auka, показаха, че много банкери смятат, че техните организации ще преминат през разрушителна промяна като резултат от втората директива за платежните услуги в ЕС – PSD2.
Според проучването сред висш мениджмънт от банковия сектор в България, 26% от банковите специалисти в страната ни се притесняват, че големите технологични компании като Google, Facebook или Amazon ще играят роля в разрушаването на банкирането във вида му, в който го познаваме и половината от тях смятат, че банкирането ще премине през фундаментална промяна през следващите пет години. Много вярват, че технологичните гиганти все повече ще приемат роля на банки.
И докато 1/3 от банкерите в България все още проучват възможностите за въвеждане на PSD2, 13% от тях казват, че са решили да си партнират с финтек компании за нови решения. В същото време, повече от 40% изпитват загриженост за влиянието на PSD2 върху тяхната организация, а други 30% смятат, че организацията им ще премине през съществена промяна за да отговори на новите регулации като 60% от банкерите планират промените да бъдат въведени през първата половина на 2018 година.
Даниел Дьодерлайн, CEO и основател на Auka, казва, че компаниите като Google, Apple, Facebook и Amazon, които вече имат милиарди потребители, познават силата на данните от тях: "Когато вече могат да предлагат гъвкави и иновативни платежни решения на клиентите си в Европа, като резултат от PSD2, тогава ще наблюдаваме истинската атака за банковите клиенти от страна на технологичните гиганти. Когато една компания има стотици хиляди или милиони клиенти, които използват платежните й решения, тя може лесно да генерира приходи чрез такси за трети страни, нови финансови услуги или чрез продажба на маркетинг информация на други компании.
За да може традиционните банки да са конкурентни на новите играчи, те ще трябва да разрушат своите бизнес модели и да създават иновативни платежни решения, които са желани от потребителите. Банките все още имат голямо предимство пред Facebook – те знаят как да управляват плащанията и сигурността. Това, което им липсва в момента е разбиране за множеството възможности на хоризонта."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив