26 Юли 2021, 20:21 Днес (14) | Вчера (0)

Промените в платеното паркиране, които се очаква Столичната община да гласува днес

23 Октомври 2014 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2014, 09:08
Булфото

Увеличение на обхвата на платените зони за паркиране, десетминутно гратис паркиране и възможност и живеещите по настоящ адрес да си купят винетка на преференциална цена

Това са част от основните промени в изцяло нова наредба за паркирането в центъра на София, която ще бъде гласувана в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет. Запазват се цените - 2 лева на час за синя и 1 лев на час за зелена зона.

1. Десет минути безплатно паркиране е сред новостите, с които общината цели да облекчи родителите, които спират до детски градини и училища, за да приберат децата си, както и търговците при бързо зареждане на стока в обектите им. Служителите на Центъра за градска мобилност, които се намират на улиците с платено паркиране, ще раздават талони, на които ще се отбелязва часът на паркиране. Един талон ще може да се използва многократно, ако родителят отива в един и същ час да прибере детето си.

2. Паркингът около Националния стадион "Васил Левски" става зелена зона. До момента това беше единственото място в идеалния център на града, където можеше да се паркира безплатно. Това ще бъде единственото разширение на зона, въпреки че има искания на живеещи около ул. "Иван Асен II", пазара "Димитър Петков" и части от квартал "Лозенец". Дори се събират подписки в интернет.

3. И живеещите по настоящ адрес в рамките на зоните за платено паркиране вече ще имат право на винетки. Досега това право имаха само хората, които са регистрирани по постоянен адрес, но съдът реши, че по този начин Столичната община дискриминира останалите.

4. Един човек - една винетка. Другата важна промяна е премахването на ограничението за брой винетки за преференциално паркиране за живеещите в центъра. Вече всеки член на домакинството ще има право на един стикер, като всяка винетка ще струва 150 лева за синя и 100 лева за зелена зона за година. Всеки следващ автомобил на един и същ собственик ще може да паркира по общия ред - 2 лева на час за синя и 1 лев на час за зелена зона. До момента имаше ограничение само за два стикера на домакинство, като вторият струваше тройно повече от първия - 450 лева за синя и 300 лева за зелена зона годишно.

5. Паркоместата извън платените зони постепенно ще бъде ясно обозначени. Всички паркинги извън синята и зелената зона ще влизат в рамките на жълта зона, която е безплатна. Амбициите на местната управа са всички места за спиране на коли в тази зона да бъдат маркирани и така да се внесе ред в паркирането и по кварталите. За пример се дава кв. "Люлин", където много шофьори паркирали безразборно на неправилни места и се оправдавали, че никъде няма обозначение къде е правилно да се спира.

6. Ако неправилно паркирала кола не пречи на движението, тя няма да бъде вдигана с паяк. Вместо това на нарушителите ще бъдат налагани на място санкции до 50 лева. Досега колите на нарушителите бяха отнасяни от паяк, ако до 18 ч. не са си платили санкцията от 30 лева за поставена скоба. Вдигането с паяк струва 60 лева, а на наказателен паркинг се начислява такса на час спрямо зоната, в която е направено нарушението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив