19 Януари 2022, 12:43 Днес (7) | Вчера (15)

Еврохолд със силни резултати след частичната консолидация на енергийния бизнес

30 Ноември 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 ноември 2021, 10:03

Приходите се увеличават с над 49%, оперативната печалба расте близо 4 пъти, активите се удвояват

Еврохолд България отчете ръст на резултатите си и подобрена рентабилност за първите девет месеца на годината. Това показва консолидираният отчет на дружеството за периода, който включва само частично (2 месеца) представянето на придобитите в края на юли дъщерни дружества на ЧЕЗ Груп в България.
През януари-септември тази година Еврохолд реализира приходи от над 1.78 млрд. лв., което e 49% ръст на годишна база. Енергийните дружества формират на този етап 18.4% от общите приходи на групата за периода като пълният им принос ще проличи през следващата година. Печалбата от основна дейност на Еврохолд се повишава с малко над 123% за година до 157.1 млн. лв., а тази преди лихви, амортизации и данъци (EBITDA) достига приблизително 68 млн. лв., което е почти 4 пъти повече в сравнение с първите девет месеца на 2020 г. Крайният нетен финансов резултат за деветмесечието на тази година е положителен и е в размер на 4.35 млн. лв.    
Активите на Еврохолд се удвояват в сравнение с декември 2020 г. и вече надхвърлят 3.2 млрд. лв. Собственият капитал на дружеството нараства четири пъти до близо 550 млн. лв.
Всички бизнес сегменти на Еврохолд продължават да отчитат увеличение на приходите си и да възстановяват резултатите си от преди пандемията. Постъпленията от застрахователна дейност на групата се увеличават с 22.1% за година до приблизително 1.3 млрд. лв. Приходите от застрахователни премии на дъщерната Евроинс Иншурънс Груп (EИГ) се повишават с 26% за година до 830 млн. лв.
Останалите бизнес направления от дейността на холдинга - автомобили, лизинг и финансово-инвестиционната дейност, групирани съответно в Авто Юнион АД, Евролийз Груп ЕАД и Евро-Финанс АД, регистрират ръст на приходите и оперативните си печалби (в таблицата по-долу). Резултатите на автомобилния подхолдинг към септември все още не отразяват реализираните сделки по продажбата на негови дъщерни дружества по-рано тази година, което е в съответствие със стратегията на Еврохолд за фокусиране върху застрахователния и енергийния бизнес.          
"Интеграцията на новопридобитите енергийни дружества върви успешно и резултатите ни в това направление тепърва ще растат. Останалите бизнес сегменти също се развиват добре. Еврохолд вече възстанови позициите си от преди COVID пандемията в застраховането и финансово-инвестиционната дейност и частично в останалите пазарни сегменти. Очакваме възходящият тренд във финансовото ни представяне да продължи и в следващите периоди", коментира Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд.
В края на юли тази година притежаваната от Еврохолд - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), придоби седем дружества на чешката ЧЕЗ Груп за 335 млн. евро. В резултат на транзакцията холдингът стана мажоритарен собственик на най-големия дистрибутор, доставчик и търговец на електрическа енергия в България. EEEC придоби също компания за IT услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на ЧЕЗ Груп в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив