26 Юли 2021, 19:33 Днес (14) | Вчера (0)

Стикерът за ГТП вече се лепи на ново място, ще има чип заради пътните камери

18 Ноември 2020 12:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2020, 13:08

Към момента обаче няма яснота кога ще бъдат готови новите стикери

От миналата седмица са в сила нови промени при извършването на годишни технически прегледи. Голяма част от шофьорите все още не са запознати с тях, но това се случи с изменение на Наредба № Н-32. Наредбата касае условията и реда за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, съобщават от СБА. Една от по-съществените промени за шофьорите е в чл. 43а, която касае промяна при залепването на т.нар. "знак за периодичен преглед". Той се издава при успешно преминат преглед и досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От миналата седмица обаче Наредбата указва, че знакът трябва да бъде поставен в средата на горната част на предното стъкло. Причината - знакът вече трябва да съдържа чип, който ще може да се чете от монтираните по пътищата камери, вкл. и тези на тол системата. Промяната е в сила от 12 ноември т. г. и следва да се прилага във всички центрове за периодични технически прегледи в страната. В същото време обаче към момента няма яснота кога ще бъдат готови новите знаци.

Новите текстове гласят още, че дубликат на знак за периодичен преглед не се издава. Възможно е обаче издаване на дубликат на удостоверението за техническа изправност, като собственикът на превозното средство трябва да подаде заявление до регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Друга по-важна промяна пък решава спорния досега момент при извършване на преглед на автомобил с газова уредба. Доскоро в Наредбата не фигурираше текст, който категорично да посочва максималния експлоатационен срок на газова бутилка, когато такъв не е определен от производителя (и щампован върху бутилката). С изменението вече се счита, че автомобилът е неизправен, когато: е изтекъл срокът на експлоатация на резервоара, предвиден от производителя;  ако са изминали повече от 10 години от датата на производство на резервоар за втечнен нефтен газ (когато не е посочен срок от производителя); ако са изминали повече от 20 години от датата на производство на резервоар за сгъстен природен газ (когато не е посочен срок от производителя)

Например, ако на Вашата бутилка не е указан срок на експлоатация, а е произведена преди повече от 10 години - то трябва да бъде сменена. След като бутилката се смени, също така трябва да се премине през специализиран сервиз за проверка на новата бутилка и издаване на т.нар. розов лист.

Още една новост предвижда, когато автомобилът е с два вида гориво, при годишния преглед замерването на вредните емисии вече да се прави и на двата вида гориво.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив