22 Септември 2021, 17:43 Днес (0) | Вчера (13)

Вратичка в закона трие болести от здравното досие

13 Март 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2018, 08:24

Новите правила дават право на личните доктори, те не знаят

Възможност в новия регламент за личните данни позволява да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, ако не искаме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя личния си лекар и не иска той да пази личната ни информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни, пише в. Монитор. Личният лекар сега трябва да съхранява данните. Блокирането не значи унищожаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възстановени, поясниха от там. Преди обаче джипито да ги блокира, трябва да запознае своя пациент с последствията и какви капани крият те, ако човекът се разболее и не е в състояние да съобщи обстоятелства, свързани с неговото здраве. Причината е, че едно от законосъобразните основания за обработка е защитата здравето на личността.

Освен това при смяна на личния лекар здравноосигуреният има право дори да поиска автоматично пренасяне на данните от стария до новия доктор. Така например ако някое заболяване е скрито и пациентът не иска другото джипи да знае за него, настоящото трябва да предупреди пациента за всички рискове от скриване на данните. То трябва да му каже, че в случай на неадекватно състояние или безпомощност в резултат на кома, например липсата им може да струва увреждане на здравето и дори живота на човека, тъй като лекуващият лекар няма да знае какво е фактическото състояние. Едно от тях е при нужда от преливане на кръв, че може да се изгуби ценно време за уточняване на групата и подгрупата. До смърт пък може да се стигне в резултат на нежелана алергична реакция, тъй като липсват данни за възможни алергии от страна на болния или пострадалия. До увреди на здравето и фатален край може да се стигне още и когато пациентът приема лекарства от група, несъвместима с медикаменти от друга група.

Възможно е човек да има и скрити вътрешни инфекции, които лекува, но за тях околните не знаят, не са предизвестени и лекуващите лекари, които са приели новия пациент със скритите данни за преминали заболявания. Например, ако той е на ретровирусна терапия за подтискане на лошите нива на ХИВ–инфекция, заразяването с вируса на СПИН може да се окаже реална опасност и за медиците, и за други пациенти при малко невнимание. Същия риск крие и хепатит С, както и редица други инфекции, предавани по кръвен път.

Споделянето в този момент - много е тънка границата дали лекарят ще се съгласи да изпълни вашето желание за блокиране на определени данни, защото с тази опция, ако прикрие специално това заболяване, застрашава живота и на другите. В същото време за да направи отказ, той трябва да се мотивира защо го прави, поясниха от комисията и допълниха, че моментът отказвам без обяснение, както при класифицираната информация, не съществува.

Като нелогична и дори опасна практика за пациента определиха от Сдружението на общоопрактикуващите лекари възможността някои данни за заболяванията му да бъдат блокирани по негово искане. Такава възможност не е обсъждана в сдружението, коментира неговият председател доц. Любомир Киров и припомни, че общопрактикуващите лекари в страната са 4747, като те са регистрирани поименно за администратори на лични данни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив