02 Август 2021, 16:57 Днес (13) | Вчера (0)

Личните лекари ще могат да издават направления за бързите тестове

14 Декември 2020 11:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2020, 11:09

Все още е рано да се говори за разхлабване на мерките

Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за страната. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг, след като тази сутрин заедно със заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен, предаде БНР. "С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към Covid-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за Covid заболявания".
Тази сутрин проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.
При положителен антигенен тест и изявена клинична картина, хората "ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред - да бъдат с карантина, която е 10-дневната, както е с PCR тестове", каза министърът.
Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари. Ваксината, която идва у нас, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, допълни министърът и заяви, че би си я поставил. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.
Той допълни, че все още е рано да се говори за разхлабване на мерките.
"По отношение на училищата и по отношение на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти".
Ангелов пое ангажимент предпазни средства да бъдат осигурени в цялата страна: "Лични предпазни средства ще бъдат раздадени, освен на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, и в съответните ДКЦ-та, където са разкрити центровете за спешна медицинска помощ и навсякъде, където има нужда", увери министърът.
Според него кампаниите за дарения на такива средства в болниците не са продиктувани от недостиг, а "защото изпълнителните директори искат да осигурят по-големи количества".
Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу Covid-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив