27 Септември 2021, 21:45 Днес (15) | Вчера (0)

Парното и топлата вода ще поевтинеят с до 10%

21 Март 2015 11:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2015, 14:37
Под лиценза на creativecommons

Газохранилището в Чирен в момента е изчерпано

Клиентите на топлофикациите ще усетят намаляването на цената на природния газ от 1 април, съобщи пред медии днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, предаде БТА.

В отговор на журналистически въпрос тя прогнозира, че след като намалението на цената на синьото гориво ще е най-малко 13 процента спрямо сега действащата цена, то цените на парното и топлата вода също ще бъдат намалени, като за някои топлофикации това понижение  на цените ще е около 10 процента.

На открито заседание днес "Булгаргаз" поиска от регулатора да вземе предвид растящия курс на долара при определянето на нови цени на газа. В предложението си към КЕВР газовият доставчик предложи цена на газа за второто тримесечие на годината в размер на 523,72 лв. за 1000 куб. метра  без акциз и ДДС, или намаление с 13,17 процента, но днес Иван Иванов, директор в дружеството, обясни, че това намаление е предложено при курс на долара от 1,66 лв., докато сега този курс е доста по-висок. Това ще доведе до загуба за газовия доставчик от около  30 млн. лв. за следващия регулаторен период, посочи Иванов.

Димитър Димитров, член на ДКЕВР, коментира пред журналисти, че това за него не е сериозно. Досега дружеството никога не е реализирало такава загуба само от разлика в курса на долара, защото при определянето на цената има и други фактори - калоричност на горивото, цена на алтернативните горива, посочи Димитров. Той бе категоричен, че КЕВР в никакъв случай няма да намали предложеното от "Булгаргаз" понижение на цената и от 1 април цената ще е минимум с 13 процента по-ниска. Попитан дали е възможно КЕВР да вземе предвид исканията на индустриалци и работодатели намалението на цената да е над 20 процента, Димитров каза, че не е запознат с техните изчисления и че регулаторът ще определи цената съгласно действащата формула.

Димитров подчерта, че "Булгаргаз" трябва да има достатъчно финансов ресурс, за да осигури нагнетяване на природен газ в хранилището Чирен, което в момента е изчерпано. Около 200 млн. лв. пък са сумите, които дружеството има да събира от свои длъжници, съобщи още Димитров.

Светла Тодорова каза, че днес на закрито заседание КЕВР ще определи как ще се отрази намалението на цената на природния газ върху топлофикационните дружества. Принципът е да се компенсират загубите на  топлофикациите и заводските централи за минали регулаторни периоди, когато техните цени не са променяни, въпреки че е била увеличавана цената на природния газ. Те обаче ще бъдат компенсирани с малък процент от сегашното намаление, а по-голяма част от намалението ще отиде към крайните потребители, каза Тодорова. За всяка централа процентът ще е различен, може да стигне и до 10 процента, добави тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив