07 Декември 2021, 23:35 Днес (13) | Вчера (13)

Гърция предлага общ европейски механизъм заради растящите енергийни цени

05 Октомври 2021 15:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 октомври 2021, 16:02

ЕК: Лидерите на ЕС ще обсъдят идеята за общ стратегически газов резерв

Гърция предложи общоевропейски механизъм за хеджиране срещу резки колебания в цените на природния газ, който механизъм да помогне на домакинствата да се справят с нарастващите цени на енергията в целия Европейски съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Цените на природния газ поскъпнаха драстично през тази година, тъй като световните икономики се възстановяват от коронавирусната пандемия и глобалното търсене се покачва много по-бързо от предлагането. Очаква се тази седмица лидерите на ЕС да обсъдят дали енергийният ценови скок изисква координиран отговор. В писмо до ръководителя на финансовите министри на еврозоната Паскал Донахю, гръцките министри на финансите и енергетиката призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на общоевропейски фонд за хеджиране срещу скокове на цените на газа.
Механизмът може да черпи средства от авансови плащания на квоти за въглеродни емисии, които биха били разпределени на страните от ЕС въз основа на тяхното отопление и консумация на енергия и на техния брутен вътрешен продукт на глава от населението, заявиха в съвместното писмо гръцкият финансов министър Христос Стайкурас и енергийният министър Костас Скрекас.
Гръцкото предложение включва също така търг за допълнителни квоти за въглеродни емисии чрез системата на ЕС за търговия с емисии, което би довело до допълнителни приходи за страните от ЕС, за да им помогне да финансират компенсационни схеми за потребителите през зимния сезон.
"Безпрецедентният скок в цените на природния газ, а оттам и в цените на електроенергията, е голямо предизвикателство за всички държави членки на ЕС, което не може да бъде разрешено единствено на национално ниво", се казва в писмото на двамата гръцки министри.
Гърция също така предупреди, че европейските потребители могат да се изправят пред допълнителни разходи за енергия от 100 милиарда евро през предстоящата зима.
По-късно през октомври се очаква лидерите на Европейския съюз да обсъдят и идеята за създаване на стратегически резерв на природен газ на ЕС и отделянето на цените на електроенергията от цените на газа, заяви във вторник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пред репортери в Естония Фон дер Лайен каза, че скокът в цените на електроенергията за европейските потребители е резултат главно от много по-скъпия природен газ, тъй като търсенето в световен мащаб се е увеличило, но ключови европейски доставчици на газ като Русия не са увеличили доставките.
"За газта сме силно зависими от вноса - 90% от газа се внася. В световен мащаб икономиките набират скорост, така че търсенето се увеличава, но предлагането не нараства по съответен начин. Ние сме много благодарни, че Норвегия засилва производството си, но изглежда не е така в Русия", каза тя.
Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми източници на енергия, защото това ще направи съюза независим от вноса и ще стабилизира цените. Но по-непосредствените стъпки ще бъдат обект на следващата среща на върха на ЕС на 21-22 октомври.
"В краткосрочен план ще обсъдим в Европейския съвет не само тази вечер, но след две седмици в официалния съвет как да се справим със съхранението, стратегическия резерв и ще разгледаме общия ценови състав на пазара на електроенергия, защото, ако цените на електроенергията са високи, това се дължи на високите цени на газа и трябва да разгледаме възможността за отделянето ѝ в рамките на пазара, защото имаме много по-евтина енергия като възобновяеми източници ", каза фон дер Лайен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив