05 Декември 2021, 16:34 Днес (0) | Вчера (0)

Новите шофьори – със слаба подготовка: 24 загинали при ПТП с млади водачи

30 Септември 2020 09:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2020, 09:57

Надяват се готвените промени при шофьорските курсове да поправят това

Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на обучението и ще намалят нелоялните практики. Това стана ясно при представянето  на публикувания за обществено обсъждане проект на наредба, представен от изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и неговия заместник Дамян Войновски.
Бойко Рановски обяви, че до предложените текстове се е стигнало след анализи на пътната безопасност и обучението на водачите. "Последните данни показват, че за шестте месеца на 2020 г. тежките ПТП с участието на нови водачи са 96 с 24 загинали и 108 ранени. При тези произшествия 35 от водачите са самокатастрофирали, при което са загинали 6 и са ранени 35 участници в движението. В населени места са настъпили 47 тежки ПТП с нови водачи, като 10 са загинали, а 52 са ранени. Извън населени места тежките инциденти са 49, с 14 загинали и 56 ранени. Голяма част от тези произшествия са причинени от слаба подготовка на водачите, липса на обучение и изпит извън населено място, подценяване на ситуациите които възникват на пътя, недобра преценка и реакция за избягване на пътен инцидент, движение с висока и несъобразена скорост", изтъкна Бойко Рановски.
Той посочи, че основната цел на проекта е да се създадат еднакви правила за всички учебни центрове, поставяйки ги при равни условия. По думите му, това е важно за да може да се гарантира качеството на обучението и да се избегне нелоялната конкуренция, която влошава обучението. "Чрез електронна система ще постигнем прозрачно и гарантирано обучение. Ще намалим административната тежест, като премахнем хартиените документи. Курсистите и техните родители ще имат достъп до досието на курсиста, преминатото обучение и пътищата по които се е упражнявал. Веднъж вписани в регистрите, инструкторите и учебните автомобили ще могат да бъдат местени в различни учебни центрове без необходимост от представяне на допълнителни документи, каквото е изискването към момента. Важно е да се отбележи, че достъпът до системата ще бъде безплатен, както за учебните центрове, така и за курсистите", допълни Бойко Рановски. Текстовете не са окончателни. В момента тече едномесечното обществено обсъждане на наредбата. След приключване на обсъждането всички бележки ще бъдат разгледани и ще бъдат поканени заинтересованите страни за широко публично дебатиране на промените. След изчистването на всички спорни моменти наредбата ще бъде предложена за одобрение от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Промените предвиждат:

  • електронно обслужване и електронна документация
  • ръководителят на учебната дейност, преподавателите и техническите сътрудници – на трудов договор в учебните центрове
  • учебните автомобили – собственост на учебния център или отдадени на лизинг.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив