25 Юли 2021, 12:54 Днес (0) | Вчера (0)

Доналд Тръмп забрани сливане на Broadcom и Qualcomm

13 Март 2018 10:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2018, 10:04

Има опасност за националната сигурност, отсече президентът на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп блокира предложението на сингапурския производител на чипове Broadcom за придобиване на американския си конкурент Qualcomm за сумата от 117 млрд. долара. Според Тръмп, сделката заплашва да наруши националната сигурност на САЩ, предаде CNET, цитиран от TechNews.bg.

Заповедта на американския президент забранява сливане, придобиване или поглъщане, независимо дали са извършени пряко или косвено. Тръмп е категоричен, че двете компании следва незабавно да се откажат от предложената сделка.

Разпореждането на Тръмп следва становище на Комисията по чуждестранни инвестиции на САЩ – правителствен орган, който разглежда сливания, които биха довели до това чуждестранна компания да контролира американски бизнес. По-рано този месец Комисията, известна още като Cfius, призова за разследване на поглъщането от загриженост за връзките на Broadcom с чуждестранни субекти.

Broadcom, от своя страна, заяви, че категорично не е съгласна със заповедта на Тръмп и опасенията, че предложеното придобиване застрашава националната сигурност на САЩ.

Евентуалното сливане на Broadcom и Qualcomm би било най-голямата по рода си сделка в хай-тек индустрията, която ще роди гигант за доставка на чипове за широк спектър от електронни устройства – за дома и персонална употреба. Сделката също така би била изненадващ обрат, предвид съдебните битки между двете компании.

Базираната в Сингапур Broadcom произвежда чипове за всичко – от кабелни модеми до ТВ кутии и цифрови видео рекордери. През ноември тя пожела Qualcomm за сумата от $130 млрд. долара.

През февруари т.г. базираната в Сан Диего Qualcomm, най-големият производител на чипове и процесори за телефони, отхвърли ревизираната оферта на стойност 121 млрд. долара. Разговорите станаха още по-оспорвани няколко седмици по-късно, когато Broadcom понижи офертата си за изкупуване на Qualcomm до приблизително 117 млрд. долара, което направи неадекватното предложение още по-лошо.

Призивът на Cfius за разследване на сделката бе породен от загриженост, че придобиването може да отслаби технологичното лидерство на Qualcomm, според писмо от служител на Комисията до Министерството на финансите на САЩ.

Китай вероятно ще се опита да запълни всяка празнота, останала от Qualcomm в резултат на това враждебно поглъщане, се казва в писмото. Прегледът на Cfius често е достатъчен, за да отмени сделката.

Ръководството на Qualcomm заяви, че ще свика отново своето годишно събрание на акционерите на 23 март и, че в момента всички номинации на директори на Broadcom са били дисквалифицирани по заповед на Тръмп.

Акциите на Qualcomm паднаха с близо 5% в следобедната търговия вчера след новината от Белия дом. Същевременно, акциите на Broadcom се покачиха леко.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив