02 Август 2021, 18:05 Днес (14) | Вчера (0)

Стикер за паркомясто - не само за собствениците на имот в центъра на София

03 Август 2012 09:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2012, 09:46
ImagesFromBulgaria.com

Отпада този казус, стикерът може да е на името и на член от домакинството

Отпада казусът винетен стикер за паркомясто в центъра на столицата да се дава само в случаите, когато автомобилът е на името на собственика на жилището. Това увери пред bTV Радослав Тошев - председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ, съобщи bTV.

 

Въпреки че важната промяна не е отразена в сайтовете на общината и Центъра за градска мобилност, той увери гражданите, че няма проблем стикер за паркиране за един автомобил да се издава и на член от домакинството при семействата, живеещи в идеалния център, т.е. в синята или зелената зона.

„Отделните спорни казуси, в случай, че има такива, ще се разглеждат поотделно от група експерти, която създадохме специално за целта. Категорично обаче не се налага прехвърляне на имущество и няма дискриминиране на хората. Ако някой не е сигурен какво трябва да прави, да донесе документи по представителствата на Центъра за градска мобилност, където може да бъде консултиран”, допълни Тошев.

Той обясни, че целта на синята зона е да облекчи трафика в централната част на София. Така щяла да се създаде възможност за нови трасета за велоалеи, трамваи и метро.

 „Тази идея на общината е от 3 години, наредбата стоя една година на сайта. За съжаление няма алтернатива на синята зона, за да се оправи трафикът. За първи път има толкова детайлно зониране, сега слагаме и двайсет подзони”, посочи още общинският представител.

Той потвърди, че кметът и хората на изборни длъжности в общината (общо 62-ма души) се ползват с безплатни стикери за паркиране в синята зона на града. Това обаче не било двоен стандарт, а предпоставка общинарите да си вършат работата.

Точно тези привилегии обаче, наред с новите правила за паркиране, ядосаха голяма част от столичани. Над 100 души излязоха на улицата днес и определиха зонирането и неговите изисквания към жителите в центъра като „недомислици”. Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

 „Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава закакво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплака се жена от недоволната тълпа столичани.

Въпреки че имаше и няколко граждани в подкрепа на двете зони за паркиране с мотива, че може би най-накрая ще има повече места за автомобилите в центъра, повечето хора определиха общинското решение като рекет. Стигна се дотам, че мъж на средна възраст заплаши да подпали колата си на 1 септември, когато влиза в сила наредбата.

Според новите правила паркирането в синята зона, което досега струваше лев и не беше ограничено във времето, скача на 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа. В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които се таксува по лев.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив