04 Август 2021, 14:15 Днес (8) | Вчера (14)

Цената на газа ще стане ясна на 1 май

27 Април 2021 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2021, 12:52

В момента цените ни са на средните равнища за цените на Европа

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди предложението природният газ да поскъпне с 8 на сто от май.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов каза, че окончателните разчети ще бъдат ясни в следващите дни, тъй като обсъжданите изчисления са правени преди две седмици, а цените на европейските борси продължават да се повишават, предаде БНР. В момента цените на европейските борси растат, заради по-голямото търсене и започналия период на нагнетяване на синьото гориво в хранилищата, обясни Павлов. От думите му стана ясно, че през целия отоплителен сезон топлофикациите са купували газа на по-ниски цени от цените, по които енергийният регулатор е изчислил цените на парното и топлата вода.
"По наши изчисления - с малко над 12%. Тенденцията "Булгаргаз" да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май и през следващите месеци, като от нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари".
Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение.
Повишението на цените на газа е обяснимо, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов, но за нас, като представители на най-енергоемките предприятия, тези тенденции са притеснителни: "Това заплашва конкурентоспособността на тези предприятия. Можем да очакваме, че всичко по веригата на доставките постепенно рано или късно ще поскъпне, което в крайна сметка ще се отрази на цялото стопанство. Би могло да доведе до повишение в инфлация", посочи Ивайло Найденов. "Цените на газа в Нидерландия са например вече над 20 евро за мегаватчас, така че е съвсем в реда на нещата цените да се повишават, имайки предвид, че формулата на цената на газа, доставен от "Газпром" е обвързана с ценовите равнища в Западна Европа", коментира още Ивайло Найденов. По думите му това повишаване не се отразява добре на индустрията. "Аз лично очаквам да се задържат ценовите равнища дори през лятото и да са по-високи от тези през 2020 г. Това е заради повишеното търсене на газ в Западна Европа, поради факта, че хранилищата са вече поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което повиши потреблението на газ. Има конкуренция за доставките на втечнен природен газ с азиатските пазари, където ценовите равнища по принцип са по-високи и също така има и сключени газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагането в Западна Европа, това частично се отразява и на високите цени на електроенергията", поясни още енергийният експерт.
"В момента цените ни са горе-долу на средните равнища за цените на Европа, не са най-високите", каза Ивайло Найденов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив