28 Септември 2021, 13:03 Днес (5) | Вчера (15)

Лятна блокада на Гърция, ако не ни плати 15 млн. евро

23 Февруари 2016 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 февруари 2016, 09:04

Над 1 млн. евро са загубите на родните туроператори в резултат на 40-дневната блокада на българо-гръцката граница

Българските превозвачи готвят лятна блокада на Гърция, ако южната ни съседка не ги компенсира с над 15 млн. евро за щетите от блокадата на гръцките фермери. "Готвим блокада от 15 юни до 15 юли. През това ще държим границата блокирана по 20 часа на ден и само по 4 часа ще може да се преминава. Така действаха гърците над месец - от 15 януари насам." Това съобщи пред в. "Труд" Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Над 80 фирми вече са сметнали какви загуби са натрупали. "Иска към гръцката страна ще го заведем пред европейския съд", добави още Столарски.

От съюза на превозвачите предупредиха българите още отсега да си правят сметката кога и къде ще почиват през лятото. "Никой от нас не обвинява гърците. Обвиняваме гръцките фермери, на които им стана навик всяка година да блокират границата. Когато нямат работа на полето, си правят дълъг уикенд на границата и се подиграват с нашите превозвачи”, добави Столарски.

Между 25 000 и 30 000 лева на ден са загубите за автобусните фирми, посочи пък Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. "Много са фирмите - около 30, които пътуват всеки ден. 25 автобуса пътуват за Солун, Атина и Пирея”, допълни тя. Сериозни са щетите за търговците на бързо развалящи се стоки. Заради висенето по опашките тонове плодове и зеленчуци се скапаха на границата. Блокадата доведе до паника сред представителите на шивашкия бизнес.

Повечето шивашки фирми в Югозападна България работят на ишлеме. Материалите се внасят от Гърция. Представители на такива фирми направиха отчаян опит да заобиколят блокадата. Натовариха материалите на товарни колички в чували се опитаха да минат границата, но фермерите ги усетиха и номерът им не мина. Така десетки шивални затвориха временно врати и пуснаха в принудителен отпуск хората си. Този проблем имат и няколко гръцки цеха за обработка на маслини.

Над 1 млн. евро са загубите на родните туроператори в резултат на 40-дневната блокада на българо-гръцката граница. Директният резултат от нея е, че не са реализирани 22 000 посещения на гърци у нас. Най-сериозно кризата се усеща в Сандански, Мелник, Разлог, Банско и Смолян. Стотици резервации за зимна почивка в Банско от гръцки туристи са били анулирани. Това отчитат от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в курорта.

За да преодолеят блокадата, груповите резервации се изпълняваха със сложна организация, разказаха от бранша. Автобусите разтоварвали гръцките туристите на пункта Промахон. Оттам те отивали до българския пункт Кулата пеша, носейки багажа си. После се качвали на други автобуси, които ги возели до родните курорти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив