21 Септември 2021, 14:14 Днес (8) | Вчера (15)

Кирил Бошов: Електроразпределителните компании са устойчиви и предсказуеми в печалбите

27 Юни 2019 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2019, 11:35

В сделката за ЧЕЗ „Еврохолд“ е видял интересна и дългосрочна възможност

"Електроразпределителните компании са доста дългосрочен бизнес с относително ниска печалба, но доста устойчива във времето и предсказуема. От акционерна гледна точка, когато има устойчивост и предсказуемост на печалбите, това се приема за хубав бизнес. Устойчивост и предсказуемост означава, че не е толкова податливо на пазарната конюнктура, на кризите, които се случват в света". Това каза пред БНР Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на "Еврохолд", по повод сделката за придобиване на "ЧЕЗ – България". В предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Бошов поясни, че като финансов холдинг "Еврохолд" е видял в тази сделка интересна и дългосрочна възможност: "Колкото и да са различни видовете бизнес на холдинга, общата характеристика е, че са силно регулирани".
По думите на Кирил Бошов инвестициите, които електроразпределителните компании са вложили в мрежата през последните години, са много сериозни: "Ние сме направили технически анализ по сделката и считаме, че електрическата мрежата на ЧЕЗ е амортизирана. Има нужда тези инвестиции да се продължат, те са обезпечени като финансови потоци. Единственото, което трябва да се направи, е допълнително с нашите експерти, които се включват в екипа, да се направи още един преглед, най-вече за тяхната още по-добра ефективност. Печалбите в този бизнес идват не толкова от ръста на цената на тока, колкото от подобряването на резултатите, а именно – от намаляване на загубите, които са основният показател за ефективността на едно енергоразпределително дружество".
Бошов подчерта, че инвестициите винаги трябва да водят в две посоки – в подобряване на услугата за потребителя и в намаляване на загубите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив