25 Юли 2021, 10:27 Днес (0) | Вчера (0)

Дилма Русеф обяви амнистия за недекларираните офшорни сметки

14 Януари 2016 16:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2016, 15:46
Под лиценза на creativecommons

Законът предлага амнистия от съдебно преследване за бразилците, ако те върнат недекларираните суми в Бразилия и платят 30% глоба под формата на данъци

Президентът на Бразилия Дилма Русеф подписа законопроект в четвъртък, който дава амнистия за притежателите на недекларирани офшорни активи в замяна на глоба, която е част от усилията за намаляване на увеличаващия се бюджетен дефицит и съживяване на инвестициите в икономиката, предаде "Ройтерс".

Законът предлага амнистия от съдебно преследване за бразилците, ако те върнат недекларираните суми в Бразилия и платят 30% глоба под формата на данъци.

Когато законопроектът беше одобрен в Сената в края на миналата година, правителствени служители заявиха, че това би могло да донесе около 11 млрд реала (2.74 млрд. долара) в приходи.

Русеф наложи вето на части от законопроекта, включително един, който разпределяше част от събраните глоби към регионалните правителства. Тя също е отказала предложение към активите да бъдат включени недекларирани бижута, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и антики, както и блокира предложение да се даде възможност за изплащането на глобите на вноски.

Законопроектът е критикуван като твърде снизходителен за укриващите данъци. Критиците казват, че той улеснява прането на пари, произтичащо от корупционен скандал в контролираните от държавата предприятия, в които милиони реала са били източени в тайни сметки на политици и бизнесмени, свързани с управляващата коалиция, в Швейцария и офшорни финансови убежища.

Длъжностни лица се надяват, че законът, в съчетание с нарастващото международно сътрудничество, ще допринесе за възпирането на лицата, укриващи данъци. През юли миналата година Конгресът на Бразилия ратифицира споразумение за обмен на данъчна информация със САЩ.

Дори и с амнистията, Русеф ще има проблеми са се справи с бюджетния дефицит на страната, тъй като икономиката е изправена пред най-дългата и дълбока рецесия от 1901 г. насам, коментира "Ройтерс". Правителството се стреми да постигне бюджетен излишък преди дълговите плащания, еквивалентни на 0.5% от брутния вътрешен продукт тази година, въпреки че икономистите прогнозират дефицит от 1% от БВП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив