26 Юли 2021, 05:18 Днес (0) | Вчера (0)

Само минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличава

13 Април 2017 08:56 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 април 2017, 08:57

За другите тепърва ще се търсят резерви чрез преразглеждане на инвалидните пенсии

ГЕРБ и патриотите са се договорили за увеличение единствено на минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. на 200 лв. Всички останали пенсии ще се индексират от 1 юли с едва 2.4%, както е прието по закон. Това се разбра от думите на бившия и вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви. Той потвърди, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" са се разбрали от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. сега да стане 180 лв., а от 1 октомври да се увеличи с още 20 лв. на 200 лв. Това е ръст от над 21%, пише в. Сега.

Горанов призна, че останалите представители на третата възраст в страната ще бъдат ощетени, защото техните пенсии няма да се индексират със същия процент, но "справедливостта е класово понятие и е недостижима". "Има определени слабости в подобно решение, защото то дава увеличение само на част от пенсионерите. Това беше приоритетът, свързан с увеличаване на доходите на най-бедните, който успяхме да постигнем с колегите от "Обединени патриоти", обясни той.

Постигнатият компромис обаче ще заличи до голяма степен справедливостта в системата, защото при 200 лв. минимална пенсия ще се окаже, че 39% от пенсионерите са на минимума. В момента около 565 хил. българи получават минимална пенсия, а с увеличението й те ще стигнат около 800 хил. души. "Пенсионният модел е жертва на политическите боричкания. Подобен вид преговори са доказателство колко изложен на риск от тотално разрушаване на доверието е пенсионният ни модел. Във всеки един момент политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри. Хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия", коментира икономистът Лъчезар Богданов пред БНР.

И патриотите, и Горанов смятат, че има резерви за увеличаване на останалите пенсии и те са в преразглеждане на инвалидните пенсии. По думите на Горанов през тази година вдигането на минималната пенсия ще струва на бюджета малко под 100 млн. лв., през следващата - около 300 млн. лв., а след това - "разходи в подобен порядък". За индексация на всички пенсии с 21% са необходими над 1.7 млрд. лв. само за 2018 г. "Може да се предположи, че част от инвалидните пенсии са отпуснати незаконосъобразно. Или поне имаме основание да се съмняваме, тъй като броят на правоимащите е твърде голям и расте доста бързо през годините. Това е основен приоритет, свързан с дисбалансите в общественото осигуряване", посочи Горанов. Второто правителство на Бойко Борисов обещаваше да направи реформата в ТЕЛК, която евентуално да запуши пробойните в системата, но така и не стори нищо.

ГЕРБ категорично е отказала на "Обединените патриоти" за повишение до 300 лв. минимални пенсии. "Коментарът от наша страна беше: "Или правим само това, ако сте толкова неотстъпчиви, или намираме балансирано решение и продължаваме да работим по останалите точки от съвместната ни програма. Ако се търсеше 100% удовлетворяване на политиката на "Обединени патриоти", свързана с пенсиите, други политики нямаше да може да се реализират", поясни той. Финансовият министър в миналото правителство на Бойко Борисов не скри, че почти сигурно ще е такъв и в следващия кабинет. "Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение" - коментира той увеличаването на минималната пенсия. Горанов прогнозира, че съставът на правителството ще стане ясен в началото на май.

-----------ПОСЛЕДНО

Преговорите между ГЕРБ и "Обединени патриоти" по съвместната им управленска програма трябва да приключат днес, съобщи Бойко Борисов. Очаква се преди обед представители на двете формации да обявят окончателно върху какво са се споразумели. След това разговорите ще продължат върху коалиционното им споразумение, както и върху разпределението на министерските кресла в бъдещото правителство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив