03 Август 2021, 16:17 Днес (11) | Вчера (14)

КЕВР: Предстои значително поскъпване на парното и топлата вода

24 Юни 2021 13:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2021, 14:05

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, влияние оказват и въглеродните емисии

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, цитирани от БТА и Дарик. На открито заседание КЕВР е обсъдил доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за юли, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
На заседанието изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов се е съгласил с изводите и констатациите в доклада. Той е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10 юни котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива. От изнесените от него данни е станало ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50 процента и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70 на сто - от 16 евро до над 28 евро/MWh.
"Независимо от това цената, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10 процента по-ниска от цените на европейските газови борси", е казал изпълнителният директор на дружеството.
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е изразил тревогата на регулатора, че високият ръст на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна корекция в ценовите решения, които Комисията предстои да приеме на 1 юли, както по отношение на цената на природния газ, така и за цените на топлинната енергия.
"Данните за рязкото увеличение на цените на природния газ и на петрола на международните пазари, както и ценовият ръст на квотите за въглеродни емисии означават, че регулаторът предстои да приеме решения, с които от 1 юли се предвижда сериозно увеличение на цените за потребителите на природен газ и на топлинна енергия. Това са трудни и крайно нежелани от КЕВР решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", е коментирал председателят на регулатора.
На 1 юли "Булгаргаз" ЕАД ще представи в КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация към 30 юни за цените на пазарните индекси на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юни.
Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юни 2021 г. в размер на 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив