23 Юли 2021, 20:13 Днес (14) | Вчера (14)

НАСА предрече скорошен световен потоп

28 Август 2015 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2015, 12:51
Под лиценза на creativecommons

Световният потоп ще настъпи по-бързо от очакваното – в близките десетилетия ни очаква още по-страшен сценарий, отколкото предсказват популярните днес модели за развитието на глобалното затопляне

Такъв извод са направили учените от НАСА, съобщават медиите. "Повишението на нивото на Световния океан в една трета зависи от това, че нагрятата вода се увеличава по обем, останалите две трети дава топенето на ледниците", обяснява Стивън Нареми, специалист по изучаването на измененията на равнището на Световния океан от университета в Колорадо.

Събраните от спътниците на НАСА данни показват, че сега нивото на водата расте почти с 2 милиметра на година. Този процес обаче може да се ускори още в близките години. Популярните модели за глобално затопляне не отчитали детайлите, които могат да ускорят покачването на морското равнище, отбелязват учените.

"Изчисленията отчитат само повишението на температурите на повърхността на ледниците, но не и бързото топене, когато огромни маси лед се озовават в океана. Част от гренландския ледник Якобсхавн, откъснал се от основния масив през лятото, има площ 12 квадратни километра, и всичкото това количество лед се е разтопило в океана", подчертава участникът в изследването Ерик Рино.

Както отбелязват аналитиците, ако целият ледник Якобсхавн попадне във водата, то само той би бил достатъчен да се покачи нивото на Световния океан с 50 сантиметра. Изследователите очакват, че топенето на ледниците, чийто точен обем е невъзможно да се изчисли, плюс нагряването на водата и нейното разширение ще доведат до потоп по-бързо, отколкото се очаква.

Според предварителните изчисления на ООН още следващия век нивото на Световния океан ще нарасне с повече от 6 метра, което ще доведе до заливане на огромни крайбрежни територии, до стотици милиони хора, принудени да мигрират, и масов глад.

Специалистите от изследователския център American Progress пък твърдят, че глобалното затопляне може да предизвика поредното преселение на народи.

Центърът е публикувал данните от многогодишен анализ за повишението на морското равнище и измененията на бреговите линии от урагани и други стихийни бедствия.

Според изследователите тези сведения показват възможните негативни последствия от затоплянето на климата. Освен това учените смятат, че преселението на народи на нашата планета вече е започнало. Първи с това се сблъскали коренните жители на Аляска.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив