03 Август 2021, 13:45 Днес (8) | Вчера (14)

Град Пловдив официално бе обявен за "Европейска столица на културата"

19 Май 2015 15:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2015, 15:29

Градът спечели престижната титла с концепцията "Заедно"

По време на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел днес беше официално гласуван статутът на Пловдив и италианския град Матера като Европейски столици на културата през 2019 година. На срещата присъстваха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019"  - Стефан Стоянов, както и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски. 

"Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него", сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май /събота/, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти,  всички районни кметства, професионалните и любителски състави. На 22-ри май /петък/ ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града.

Концепцията "Заедно",  с която Пловдив спечели престижната титла,  обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на "Капана" и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. "Капана – квартал на творческите индустрии" е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.

В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона. Журито на конкурса от 13 български и чуждестранни специалисти беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват. В състезанието за престижната титла от България се съревноваваха също и София, Варна и Велико Търново. 

В богатия афиш на Пловдив през тази година предстоят множество събития, като още през лятото ще се проведат оперният фестивал на Античен театър "Opera Open" /19 юни – 22 юли/, "One Design Week" /19 – 28 юни/, Международен фолклорен фестивал /3 - 8 август/, "Sreet Masters" /24 -27 юни/, "Пловдив чете" /8 – 14 юни /, "Пловдив танцува" /6 юни/, "Международен фестивал на камерната музика" /10 – 22 юни/, "Филмови нощи във Филипополис" /1- 30 юли/, "Театрална панорама на комедиите" /3 юни – 30 септември/ и др.

Инициативата "Европейска столица на културата” е значимото културно събитие в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз. За 30 години повече от 50 градa са носители на титлата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив