30 Ноември 2021, 07:26 Днес (0) | Вчера (14)

Глад за работна ръка в Стара Загора при заплати от 1200 лв.

08 Август 2018 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2018, 17:32

Наличните кадри нямат нужната подготовка, според бизнеса

Стара Загора е един от индустриалните центрове на страната, но гладът за работна ръка е голям, а наличните кадри нямат нужната подготовка, стана ясно от среща на изпълнителния председател на БСК Радосвет Радев с бизнеса в града и областната управа, пише TechNews.bg.
"Липсват производствени работници, при това проблемът непрекъснато се задълбочава. При средна заплата над 1200 лв. има вакантни места за хора в производството”, сподели Йонка Ранчева, изпълнителен директор на "КЕН”, добавяйки, че фирмата основно сама си обучава кадрите. Липсата на кадри е ключов проблем, който до голяма степен влияе и върху инвестиционната активност на компанията, посочи тя.
Безработицата в региона е 4,5% и е една от най-ниските у нас, а работните заплати са над средните за страната, подчерта областният управител на Стара Загора Гергана Маркова. Водещите сектори в областта са металообработката, търговията, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и, не на последно място – енергетиката.
Според Маркова, икономическият подем в региона ще реши част от социалните проблеми. Тя съобщи, че до края на 2019 г. в Стара Загора ще бъде открита нова индустриална зона, разположена на 110 декара площ, която също се очаква да привлече инвеститори и да увеличи броя на работните места.
За осигуряването на кадри се планира да се ползва примерът на Казанлък в сферата на дуалното обучение, което се осъществява в активно партньорство с работодателите.
От своя страна, Радосвет Радев сподели, че Стара Загора много прилича на модерна България – такава, каквато трябва да бъде. "Това е един от най-добре представените в икономически план региони. Тук на едно място има индустрия, университет, млада администрация с нови идеи и диалогичност”, каза Радев.
По неговите думи, чудесното географско разположение на областта в центъра на България е подходящо за развитие на икономиката. Все още има неразвит потенциал в областта на културния и балнеоложкия туризъм. Безработицата е ниска, защото има много притегателни центрове като Казанлък, Раднево и Гълъбово. На фона на всичко това, не е случаен фактът, че през миналата година Стара Загора беше обявена за "Най-добър град за живеене”, припомни Радев.
Той допълни, че дефицитът на кадри води до отказ от инвестиции, затова и бизнесът, и администрацията, и ангажираните в сферата на образованието трябва да обединят усилията си за осигуряване на необходимите човешки ресурси, с търсените от работодателите знания, умения и компетенции.
"Температурата на бизнеса, синдикатите и администрацията в Стара Загора е премерена и наистина се работи в синхрон. Администрацията е много отворена и всеки работодател би почукал на отворена врата. Тук е един от малкото градове, в които дори администрацията изпреварва бизнеса, който трябва да е повече проактивен, да предлага решения и да търси активна комуникация с местната власт”, каза още Радосвет Радев.
Над 150 фирми обслужва Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Стара Загора. Камарата предоставя на фирмите от региона правни и счетоводни услуги, както и обучения по GDPR, през които до момента са преминали над 400 души от Казанлък, Разград, Нова Загора, Кърджали, Хасково, Панагюрище и други градове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив