27 Септември 2021, 23:26 Днес (15) | Вчера (0)

Няма да има масови съкращения заради пенсионната реформа, обеща социалният министър

26 Януари 2015 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2015, 10:39

Получаването на детските помощи може да се направи доста по-облекчено

"Получаването на детските помощи може да се направи доста по-облекчено – такива деца получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”. Това заяви в студиото на "Здравей, България” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители. В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи - 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

"Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни министър Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят лошата практика.

"Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части”, коментира още вицепремиерът Ивайло Калфин, пояснявайки че е получил сигнали от ректори на различни висши учебни заведения.

Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета, ще се види каква сума може да се отдели за тях.

По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин отвърна: "Това предложение, което съм направил, на 1000 лева осигурителен доход, какъвто много хора в страната не взимат, това е над средната заплата за страната, утежнението е 3 лева на месец. Това не е сериозен аргумент”.

Той коментира и драмата с НОИ и частните пенсионни фондове.

"Има територия да се обсъжда как се съчетава НОИ с частните фондове, но това не трябва да се прави по начина, по който бе направено през декември. Социалните партньори следващия вторник ще обсъдят проблема. Механизмът е такъв, че човек по всяко време може да решава къде да си държи парите, да си променя решението. Аз лично не виждам повод да си преместя партидата в НОИ”, коментира още Ивайло Калфин.

Масови съкращения и увеличване на сивия сектор само заради пенсионната реформа няма да има, категоричен е той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив