26 Септември 2021, 12:01 Днес (0) | Вчера (0)

САЩ: Криптовалутата на Фейбук трябва да отговаря на строги регулаторни стандарти

10 Септември 2019 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2019, 16:38

Цифровите валути предизвикват сериозни опасения

Воденият от "Фейсбук" (Facebook) проект за криптовалута "Либра" трябва да отговаря на най-високите стандарти за борба с изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма, заяви висш служител от Министерството на финансите на САЩ, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. Всеки проект за криптовалута, включително базираната в Женева "Либра", оперираща във всички или в значителни части от Съединените щати, очевидно ще трябва да отговаря на американските регулаторни стандарти, заяви американският финансов заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване Сигал Манделкер пред журналисти в швейцарската столица. "Независимо дали става въпрос за Биткойн, Етериум или Либра, нашето послание е същото за всички тези компании: борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма трябва да бъде вградена във вашия дизайн от самото начало", подчерта Манделкер.
Нейното изказване е факт, след като тя се срещна с правителствени служители на Швейцария, с представители на Банката за международни разплащания (BIS) и други международни финансови органи, за да обсъдят криптовалутите, включително планирания проект "Либра", който ще стартира от базирана в Женева асоциация.
Въпреки че индустрията на дигиталните валути отделя огромно внимание на разработването на основни технологии, голяма част от индустрията е отделила твърде малко внимание на това да гарантира, че мрежите, които изгражда, да не позволяват на терористи и на други "лоши" пазарни участници да укриват и да преместват парите си, отбеляза Сигал Манделкер.
Според нея проектът "Либра" все още е в много ранен етап на обмисляне на стъпки за предотвратяване на подобни престъпления, като тя добави, че и швейцарските официални представители имат подобни виждания.
Ройтерс напомня, че през юли финансовите министри и централните банкери на индустриално развитите държави от Г-7 заявиха в съвместно комюнике, че цифровите валути като "Либра" предизвикват сериозни опасения и трябва да бъдат регулирани възможно най-строго, за да се гарантира, че те не нарушават световната финансова система.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив