26 Октомври 2021, 08:33 Днес (0) | Вчера (11)

МВФ: Световната икономика ще се представя по-зле без политиките на отрицателни лихви

18 Март 2016 16:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2016, 16:36

Ако нямахме тези отрицателни лихви, днес щяхме да се окажем в по-лошо положение, с инфлация вероятно по-ниска от тази, която е в момента и с икономически растеж вероятно по-слаб от този, който имаме понастоящем

Световната икономика би се представила още по-зле без провежданите от редица централни банки политики на отрицателни лихви, заяви Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в интервю за агенция Блумбърг, предаде БНР.

Според нея негативните лихвени ставки в Европа и Япония са спомогнали за подкрепа на глобалния икономически растеж и за нарастване на цените, но в същото време тя предупреди, че в резултат на тази парична политика финансовият сектор в световен план може да се наложи да приложи нови бизнес модели.

"Ако нямахме тези отрицателни лихви, днес щяхме да се окажем в по-лошо положение, с инфлация вероятно по-ниска от тази, която е в момента и с икономически растеж вероятно по-слаб от този, който имаме понастоящем", заяви Лагард и допълни: При сегашните обстоятелства всъщност беше добре да се приложат тези отрицателни лихвени ставки.

Централните банки на еврозоната и на Япония използват въведените от тях отрицателни лихвени проценти за стимулиране на икономиката, а председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви по-рано тази седмица, че Централната банка на САЩ също е анализирала този финансов инструмент в случай, че трябва да се приложат допълнителни стимулиращи политики.

Отрицателните лихвени проценти са сравнително нов икономически инструмент и е необходимо повече време, за да направим оценка на тази парична политиката, заяви Лагард, визирайки опасенията на редица анализатори и инвеститори, че подобна агресивна стимулираща политика може да има непреднамерени негативни последствия като навреждане на печалбите на търговските банки.

Така че нека да видим, дали това ще стартира процес на нарастване на кредитите за реалната икономика, смяна на модела на поведение на хората, както и промяна на стратегиите на банките. В крайна сметка това може да е добре за икономиката - може би не завинаги, но поне за определен период от време, прогнозира шефът на МВФ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив