28 Януари 2022, 04:29 Днес (0) | Вчера (12)

СТО повиши прогнозите си за растежа на глобалната търговия

04 Октомври 2021 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2021, 15:14
Под лиценза на creativecommons

Ако новата прогноза се потвърди, това ще представлява най-солидният растеж в международната търговия от 2010 г. насам

Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозите си за растеж на глобалната търговия със стоки за тази и за следващата година, но предупреди за опасността от двустепенно възстановяване и за рискове в низходяща посока в резултат на коронавирусната пандемия и проблемите във веригите на доставки, предаде БНР. СТО вече очаква световната търговия със стоки да нарасне през 2021 г. с 10,8% след спада заради Covid пандемията с 5,3% през 2020 г. и след като през март международната организация прогнозира растеж на търговията с 8 на сто. Ако новата прогноза се потвърди, това ще представлява най-солидният растеж в международната търговия от 2010 г. насам.
Базираният в Женева търговски орган също така очаква забавяне на растежа на международната търговия до 4,7% през 2022 г., но при предишна прогноза за по-сериозно забавяне до 4%, но добави, че световната търговия се е доближи до дългосрочната си тенденция от преди Covid пандемията.
"Търговията е ключов инструмент в борбата с пандемията и този силен растеж подчертава колко важна ще бъде търговията в подкрепа на възстановяването на световната икономика", заяви в доклада генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

В новия доклад на СТО обаче се предупреждава, че неравномерният достъп до ваксини срещу Covid-19 може да изостри икономическите различия.  "Колкото по-дълго се запази ваксинационното неравенство, толкова по-голям е шансът да се появят още по-опасни варианти на Covid-19, които да възпрепятстват здравето и икономическия прогрес, който постигнахме досега", посочи Оконджо-Ивеала.
Според СТО пандемията продължава да представлява най-големия риск за възстановяването на световната търговия и производството.
СТО също така предупреди за рисковете от инфлационен скок, който може да убеди централните банки да затегнат по-рано тяхната експанзивна (нисколихвена) парична политика. "Това може да създаде негативни странични ефекти, които в крайна сметка биха засегнали търговските потоци", се казва още доклада.
Според СТО неотдавнашното нарастване на инфлацията "вероятно е временно, предизвикано от сътресения от страна на предлагането, засягащи определени сектори в конкретни икономики, балансирано спрямо неочаквано силното възстановяване на търсенето".
Оптимистичните прогнози на СТО обаче биха могли да бъдат възпрепятствани и от "по-дългите закъснения на пристанищните доставки, по-високите тарифи за доставка и продължителния недостиг на полупроводникова техника, като прекъсванията в предлагането се задълбочават от бързото и неочаквано силно възстановяване на търсенето в силно развитите и в редица развиващи се икономики".
Според СТО световният брутен вътрешен продукт е спаднал с 3,8% през 2020 г. и може да се увеличи с 5,3% тази година и 4,1% през 2022 г.
Ръстът на БВП е "стимулиран от силната подкрепа на паричната и фискалната политика и от възобновяването на икономическата активност в страни, които са успели да приложат в голям мащаб ваксините срещу Covid-19", се казва още в доклада на световната търговска организация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив