30 Юли 2021, 16:53 Днес (13) | Вчера (14)

БСП връща ранното пенсиониране за военните

27 Септември 2013 13:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2013, 13:30
Под лиценза на creativecommons

Връщането на стария режим за ранно пенсиониране ще възстанови равнопоставеността на военните спрямо други категории работещи като полицаи, агенти на ДАНС, следователи, балерини, за които единственият критерий да излязат в пенсия са годините стаж

Да се върне ранното пенсиониране за военните, като се премахнат въведените в началото на 2013 г. изисквания за навършена възраст. Това предлагат 19 депутати от БСП с промяна в Кодекса за социално осигуряване, внесена в парламента. Според социалистите, за да имат право да излязат в пенсия, униформените трябва да отговарят на едно единствено условие - да имат 27 години стаж. Две трети от тях трябва да са действително прослужени като военни по Закона за отбраната и въоръжените сили.

В момента е нужен стаж от 27 години, но освен това войниците (матросите), сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери имат право да прекратят кариерата си чак след като навършат 52 години. По-висшите кадри като капитани, майори, подполковници и полковници могат да напуснат строя само ако са на 54 години.

Според депутатите от БСП облекченият режим за пенсиониране трябва да се възстанови заради тежестта на работата и изискванията за “висока физическа и психическа годност и издръжливост при изпълнение на военната служба”.

Като мотив за предложението си вносителите посочват, че връщането на стария режим за ранно пенсиониране ще възстанови равнопоставеността на военните спрямо други категории работещи като полицаи, агенти на ДАНС, следователи, балерини, за които единственият критерий да излязат в пенсия са годините стаж.

В мотивите се посочва още, че въвеждането на нови условия за армията, което беше направено от ГЕРБ, е било прибързано и е довело до преждевременното напускане на около 700 военни, основно майори и подполковници. Това доведе до кадрови проблеми във въоръжените сили, аргументират се вносителите. Офицери отказват да заемат по-високи длъжности поради несигурността относно кариерното им развитие, добавят депутатите.

Ако облекчението се приеме от парламента, догодина право на пенсия биха придобили 1095 военни. Под 10% от тях биха се възползвали от това си право, твърдят вносителите. Според тях връщането на ранното пенсиониране ще увеличи разходите на НОИ с не повече от 5 млн. лв. на година, което няма да повлияе негативно на пенсионната система.

Предложението на депутатите е в унисон с обещанията на министъра на отбраната Ангел Найденов, който многократно се е изказвал, че ще премахне пенсионната възраст за униформените.

Социалният министър Хасан Адемов обаче няколко пъти даде да се разбере, че подобна маневра не му е по вкуса. Неотдавна той заяви, че премахването на изискването за възраст противоречи на препоръките на Европейската комисия за ограничаване на ранното пенсиониране.

БСП вече внесе друг законопроект, според който работещите трета категория труд ще могат да се пенсионират с по-ниска пенсия, ако не им достигат до 2 години трудов стаж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив