26 Септември 2021, 11:55 Днес (0) | Вчера (0)

СБА иска до 3 години затвор за превъртането на километраж

20 Септември 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2016, 08:50

Превъртането на километража е незаконно в 25 от ЕС

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе в  Комисията по транспорт в НС конкретни предложения за превенция и преустановяване на превъртането на километражи на превозни средства. При внасянето на предложенията председателят на СБА инж. Емил Панчев заяви, че вече е стартирала подписка в подкрепа на текста.

Сред предложените идеи фигурират промени на Наказателния кодекс, Закона за движение по пътищата, Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, НаредбаА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, и други.

Според експертите на СБА освен спекулация с продажната цена на моторното превозно средство, манипулациите на показанията на километража, в частност – "превъртането на километража”, повишават риска от катастрофи заради липсата на точна и адекватна информация относно техническото състояние на МПС-то – механичните части на едно МПС с "превъртян” километраж безспорно са много по-износени и податливи на повреди; по този начин манипулацията на километража води до спекулация с качеството на продаваното МПС и от там – до изцяло необоснован риск за водача и пътниците на такова МПС. По тази причина е важно автомобилистите да имат възможност да проверяват реалния пробег на автомобила преди покупко-продажба, както и във всеки един момент, когато се усъмнят, че показанията на километража на тяхното МПС са в действителност реалните.

Исканията са при установено нарушение виновният да се наказва със затвор от една до три години и глоба до шест хиляди. Друго искане е още при внасяне на автомобила у нас митническите власти да записват показанията на километражите и да ги публикуват в информационната система за електронна проверка на валиден технически преглед. От СБА предлагат още показателят от километражите да се записва и от застрахователите.

От СБА считат, че с предложенията ще се сложи край на тази порочна, незаконна и животозастрашаваща практика.

Превъртането на километража е незаконно в 25 страни-членки на ЕС, сред които Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания, като, в съответните законодателства, за извършителите на такова деяние са предвидени различни по строгост санкции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив