23 Юли 2021, 18:55 Днес (14) | Вчера (14)

МВФ за перспективите пред икономиката: Несигурност и разлики между държавите

27 Януари 2021 09:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2021, 09:07

През 2021 година световната икономика ще отбележи ръст от 5,5 на сто, което е подобрение от предишната прогноза с 0,3 процентни пункта

В първото изцяло онлайн издание на световния икономически форум "Давос” лидерите по света призовават за единство в борбата с коронавирусната пандемия и виждат светлина в тунела заради разработката на ваксини. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание върху зависимостта от климатичните промени и разпространението на болести – тема, която е изключително близка и до управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Без политически нюанси, но с ясни и категорични послания излязоха днес топ експерти от фонда, които представиха новите прогнози на базираната във Вашингтон институция за развитието на световната икономика, предаде БНР. По традиция Международният валутен фонд прави оценка на перспективите на световната икономика през януари, като Гита Гопинат – главен икономист на Фонда, коментира: "Много зависи от развоя на надпреварата между мутиращия вирус и ваксинирането, както и от способността на политиките да окажат необходимата подкрепа до края на пандемията. Изключителната несигурност остава, както и разликите между отделните държави".
През 2021 година световната икономика ще отбележи ръст от 5,5 на сто, което е подобрение от предишната прогноза с 0,3 процентни пункта. През 2022 година растежът ще е по-умерен, смята Гопинат: "Подобрението се дължи на процеса по ваксинация, който протича в момента в много държави, както и на допълнителната фискална подкрепа в някои страни като Съединените щати и Япония. Този позитивен ефект донякъде бе изгубен заради продължаващото сериозно разпространение на вируса в някои държави, което наложи допълнителни ограничителни мерки с цел овладяването на ситуацията".  
От Международния валутен фонд призовават за по-хлабава фискална политика. Така правителствата ще имат ресурс за подпомагане на бизнесите и домакинствата за преодоляване на шока от противоепидемичните мерки. Въпреки това Гопинат предупреди да не се наливат пари в "зомби фирми”, както и подкрепата за запазване на работните места и разкриването на нови да е изключително фокусирана върху зелените инвестиции.
Кризата е много добър шанс да направим света по-приятелски настроен към природата е често и усърдно повтаряно послание от Международния валутен фонд. И все пак – както миналата година Кристалина Георгиева непрекъснато повтаряше – харчете, но пазете квитанцията. Гита Гопинат отправи същото послание и сега, като предупреди:  "Ако рисковете за влошаване на ситуацията се осъществят, това ще доведе до затягане на условията за финансиране и то в ситуация, в която нивото на задлъжняване в някои държави е рекордно високо. Също така – прогнозираният растеж за тази година идва след изключително голямо свиване на икономиката през 2020. Въпреки че то не е толкова голямо, колкото прогнозите ни от октомври, остава най-сериозният спад от Голямата депресия насам. Това е причината тази година в 150 икономики по света доходът на глава от населението да остане под нивата от 2019 година. През 2022-ра ще има съвсем леко подобрение, когато се очаква негативният ефект да се е запазил в 110 икономики. Кумулативните загуби за периода от 2020 до 2025 година се очаква да надхвърлят 22 трилиона, което е изключително много". 
Най-засегнати остават държавите, чиито икономики разчитат на износа на петрол и на туризъм. Цените на енергийните суровини ще останат подтиснати, коментира Гопинат и обърна внимание върху друг ключов проблем – неравенството и неравномерното разпределение на благата: "Дори и вътре в самите държави ударът от кризата бе усетен по различен начин от различните групи. Хората с ниско образование, младите, жените и заетите в неформалната икономика претърпяха много по-значителни загуби на доход. Над 90 милиона души се очаква да изпаднат в изключителна бедност през настоящата година, като по този начин се обръща тенденцията от две десетилетия насам". 
За да преодолеем кризата от Covid-19, е необходима ваксинация навсякъде по света, а не само в развитите държави, категорична е Гита Гопинат:  "Новата сила на вируса направи категорично ясно, че пандемията няма да приключи в света, докато това не се случи навсякъде. Ние изчислихме, че ако ваксинацията върви с добри темпове, към световната икономика може да се прибавят позитивите от 9 трилиона долара, 4 трилиона от които в развитите икономики".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив