25 Юли 2021, 11:39 Днес (0) | Вчера (0)

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

02 Юни 2017 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2017, 09:33

Според американския президент главната цел на споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред страната му

Американският президент Доналд Тръмп обяви късно снощи, че ще изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Така страната се превръща в третата, след Сирия и Никарагуа, които са изключени от споразумението. Решението на Тръмп предизвика бурни реакции между американските граждани, както и остри критики от неговите колеги, предаде БНТ. "Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не на Париж" - това заяви Тръмп, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на Съединените щати близо 3 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.
Според американския президент главната цел на споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред страната му.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, Съединените щати трябваше до 2025 година да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26- до 28% спрямо нивата от 2005 година и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени. Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 % от емисиите на парникови газове в света.

Реакциите на западните страни не закъсняха. Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на Съединените щати от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна.

В Париж кметството на града остана осветено в зелено цяла нощ, в знак на протест срещу спорното решение. Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Съединените щати също не останаха безмълвни. Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон. Кметът на Питсбърг заяви, че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто на американския народ, икономика и бъдеще.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив