27 Юли 2021, 00:16 Днес (0) | Вчера (14)

ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради Платежоспособност ІІ

18 Ноември 2015 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2015, 16:21
thinkstockphotos.com

От догодина КФН започва проверки на застрахователите

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради директивата за застрахователна и презастрахователна дейност Платежоспособност ІІ. Това стана ясно от писмо, изпратено от застрахователния бранш до ИНСМАРКЕТ и адресирано до държавните мъже с искане да съдействат  за своевременно приемане на новия Кодекс за застраховането. Документът е подписан от представители на Асоциацията на българските застрахователи, Гаранционния фонд, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери и Асоциацията на застрахователните брокери в България. В него се казва, че застрахователната индустрия е обезпокоена от "опитите за дискредитиране на Законопроекта за нов Кодекс за застраховането и забавяне на неговото приемане от Народното събрание". "Въпреки положителната му оценка и подкрепа от участниците на застрахователния пазар в България, отделни организации и лица правят всичко възможно чрез атаки в пресата и становища до НС (с искания за концептуални промени в последния момент) да затруднят работата на депутатите и да отложат приемането на Законопроекта неопределено във времето", посочват от застрахователния бранш.
Оттам подчертават, че при изготвянето на законопроекта повече от една година са били провеждани множество обсъждания с активното участие на представители на застрахователните компании, застрахователните брокери, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Вносителите от финансовото министерство и КФН са съгласували постоянно текстовете със застрахователната гилдия.
"Разпоредбите на законопроекта са изготвени на базата на натрупания опит след приемането на България в ЕС, както и при съобразяване на особеностите на българския застрахователен пазар и постигането на най-добър баланс между интересите на потребителите и застрахователната индустрия. Важно е да се подчертае, че законопроектът отчита преобладаващото становище на мнозинството от застрахователния сектор по всички дискусионни въпроси. В този смисъл са неверни публикациите в пресата, че законът е лобистки и защитава интересите на определени застрахователни компании", се казва в писмото.

Една от основните цели на законопроекта е задължително въвеждане, което трябва да се извърши в българското законодателство, на разпоредбите на Директива 2009/138/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 година, отнасящи се до директивата за застрахователна и презастрахователна дейност Платежоспособност ІІ.  "Нашата страна изостана с транспонирането на Директива Платежоспособност ІІ. Поради тази причина Европейската комисия стартира наказателна процедура (инфринджмънт)* срещу България. Останалите държави членки вече са предприели необходимите действия и транспонирали изцяло директивата, което поставя българските застрахователни и презастрахователни дружества в неконкурентоспособна позиция на европейския пазар", се казва в писмото. Според неговите вносители, през 2016 година КФН, под надзора на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, ще започне проверки на българските застрахователни дружества във връзка с изпълнението на критериите, заложени в Директива Платежоспособност ІІ.

"За пореден път изразяваме безпокойството си, че при забава на разглеждането и приемането от Народното събрание на Законопроекта сроковете за застрахователната индустрия за привеждане в съответствие с новите изисквания ще намалеят значително. От друга страна, повишените изисквания на Директива Платежоспособност ІІ към капиталовата адекватност на застрахователите и презастрахователите, изчисляване на техническите резерви и принципите за инвестиране на активите им, ще гарантира финансовата стабилност и защита на интересите на потребителите на застрахователни услуги, а от тук и ще повиши доверието на потребителите към застрахователния сектор", се казва още в писмото.

Документът е изпратен до Народното събрание, премиера, министъра на финансите, председателя на Комисията за финансов надзор и ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас.

Повод за написването му е разпространено по-рано до медиите писмо с критики от застрахователни експерти, сред които бившите застрахователни надзорници Румен Гълъбинов и Борислав Богоев. Според тях част от новите разпоредби на новия кодекс са лобистки и създават опасна среда за застрахователите. Един от атакуваните текстове е изричната забрана за сключване по интернет на  задължителната застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" и "Злополука" на пътниците. Опонентите на настоящия нов Застрахователен Кодекс се обявяват категорично и срещу запазването на стикера като неделима част от застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите".

От АБЗ уточниха за ИНСМАРКЕТ, че самата наказателна процедура на ЕК ще стартира, ако към 1 януари 2016 г. не сме въвели разпоредбите на директивата за застрахователна и презастрахователна дейност Платежоспособност ІІ.

* Европейската комисия стартира наказателна процедура (инфринджмънт), когато държава-член на ЕС не прилага или прилага неправилно дадена евродиректива. Преди самата наказателната процедура ЕК праща уведомителни писма с предупреждение за транспониране на директивата. Ако това не се случи, Комисията праща становище с мотивите, което се счита за стартиране на наказателната процедура. Ако след второто писмо държавата не отстрани нарушенията, може да бъде дадена на Съда на европейските общности в Люксембург. Ако съдът отсъди в полза на ЕК, държавата трябва да приложи еврозаконодателството, а ако не го направи, е заплашена от огромни глоби и отново е задължена да поправи нарушението. Обикновено срокът за изпълнение след писмо на ЕК е 2 месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив