30 Ноември 2021, 10:42 Днес (6) | Вчера (14)

ЕК няма да спира европейските фондове за Испания и Португалия

16 Ноември 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2016, 14:45

Това сякаш е знак за нова, по-разхлабена фискална политика

В сряда Европейската комисия реши да не се спира средствата от ЕС за Испания и Португалия през следващата година въпреки, че двете страни са в нарушение на бюджетните правила на съюза, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Процедурата, изисквана по предложение на Европейската комисия, за спиране на част от европейските структурни и инвестиционни фондове, вече не е налице и няма да има такова предложение, се посочва в изявление на ЕК, като се добавя, че процедурата за налагане на санкция ще бъде временно прекратена.

През лятото ЕС също взе решение да не налага глоби на Испания и Португалия като част от същата процедура на санкции, предизвикана от прекомерния дефицит и липсата на своевременни корекции на фискални пропуски от страна на двете страни - членки.

Това сякаш е знак за нова, по-разхлабена фискална политика, което се потвърждава от изявление на ЕК, в което се посочва, че еврозоната като цяло трябва да разхлаби фискалната си политика през следващата година, правейки я умерено експанзивна, за да стимулира вялото икономическо възстановяване на региона.

Комисията счита, че е налице случай на значително по-положителна фискална позиция за еврозоната, се казва в изявлението, като ЕК добави, че тази нейна позиция е в подкрепа на вече ултра разхлабената паричната политика на Европейската централна банка.

Въпреки че в еврозоната беше постигнат значителен напредък през последните години, икономическото възстановяване все още не се ускорява, все още има значителен неизползван трудов и капиталов капацитет и несигурността е висока, отчита ЕК.

Според нея, фискална експанзия в размер на 0,5% от БВП на еврозоната би била като цяло желателна за 2017 година.

ЕК посочи, че фискална експанзия от 0,3 на сто би представлявала по-ниския граничен край на диапазона и ще допринесе да се гарантира, че еврозоната ще намали наполовина "производствената дупка" през 2017 година (разликата между реалния и потенциалния брутен вътрешен продукт).

В същото време фискална експанзия от 0,8% от БВП би представлявала горната граница и ще даде възможност за напълно затваряне на "производствената дупка" още през следващата година. Такава фискална позиция обаче може да бъде прекалено експанзивна, тъй като може да подхрани нежелано прегряване в някои държави - членки и да засили опасенията за фискалната устойчивост, допълни Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив