25 Юли 2021, 05:16 Днес (0) | Вчера (0)

НС ще гледа предложението на омбудсмана за отписване на старите автомобили в КАТ

17 Февруари 2021 11:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 февруари 2021, 10:38

Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление

Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес в заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, на което депутатите ще гледат на първо четене предложението на доц. Ковачева в Законопроекта за допълнение на Закона за движението по пътищата, с което старите автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година, ще могат да се отписват от продавача в КАТ до края на 2023 година и то само с договора за покупко-продажбата.
Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление.
Целта на промяната е продавачът на автомобила в срок до 31 декември 2023 година да може да предостави в "Пътна полиция" при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършването на продажбата. След предоставянето на този документ, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система на КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността.
Припомняме, че до тази промяна се стигна след като омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за множество жалби на български граждани, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.
Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.
Последният случай, за който алармира Диана Ковачева, е на млада бременна жена, която при завръщането си от Великобритания е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, защото според международната система тя се води собственик на автомобил, който е бил продаден от нея още през 2015 г., но според гръцките власти тя е извършил на престъпление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив