27 Юли 2021, 02:45 Днес (0) | Вчера (14)

В Русия предлагат задължителна застраховка срещу фалит на работодателя

16 Март 2016 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2016, 10:02
Под лиценза на creativecommons

Икономисти не виждат полза от новия налог

Нов вид задължителна застраховка бе предложена преди броени дни в Русия. Инициативата е на председателя на Конституционния комитет към Горната палата във Федералното събрание на страната Андрей Клишас.

Идеята е 0,2% от ежемесечната заплата на хората да бъдат отчислявани като задължителна социална застраховка срещу фалит на работодателя. Така в случай на неплатежоспособност на работодателя, служителите задължително ще си получат заплатата.

В пояснителната записка към законопроекта Клишас пише, че в момента работещите хора не са защитени от фалит на фирмата, в която се трудят. Така не са рядкост случаите служители не само да остават на улицата, но и да не им бъдат плащани полагащите се възнаграждения. Клишас подчертава, че застраховката ще важи за случаи, когато фирма натрупа задължения към своите служители и работници заради банкрут.

В пояснителните бележки към законопроекта се посочват и обеми и срокове – изплащането на заплатите да бъде еднократно и да включва възнагражденията за до три календарни месеца.

Икономисти в страната се отнасят скептично към законопроекта.Според Михаил Делягин идеята няма основание, защото в страната има държавно установена защита за безработица и съответен налог към заплатите на трудещите си. В същото време експертът отбелязва, че като цяло на работника или служителя му е все едно по кой член от закона ще бъде уволнен – заради съкращаване на щата или заради фалит на работодателя, затова ако ще има застраховка, то тя трябва да е от загуба на работа като цяло. "Фалитът е проблем на работодателя, а не на работника, затова наетият трябва да бъде застрахован от всякакво влошаване на социалната ситуация, което води до загуба на работа. Ето защо той трябва да бъде застрахован не срещу банкрут, а срещу загуба на работа", посочи  Делягин.

Инициативата за социална застраховка от фалит не е нова в Русия. През 2013 г. аналогичен  законопроект бе внесен за публично обсъждане от  социалното министерство. Инициативата на ведомството обаче бе замразена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив