30 Юли 2021, 17:08 Днес (15) | Вчера (14)

В Русия: Вдигайки пенсионната възраст, Кремъл се бои от протести

18 Юни 2018 10:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2018, 09:41

Според източник от правителството в случай на остра реакция сред жителите на Русия властите може да смекчат параметрите на реформата

Президентската администрация в Русия започва да събира данни от федералните региони как се посреща готвеното вдигане на пенсионната възраст. Властите се опасяват от протести и обмислят начини да намалят негативните реакции сред населението, пише "Ведомости", цитиран от БНТ.
Държавната дума се очаква да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.
Руският политолог Николай Миронов припомня твърде мащабните протести при опит за подобна реформа във Франция. "У нас мащабът не е голям - хората ги е страх да протестират. Затова протестът най-вероятно ще бъде с приказки по кухните, но и кухненският протест в Русия е опасен - през 80-те тъкмо заради него в крайна сметка се разпадна цялата система", предупреждава той.

Според източник от правителството в случай на остра реакция сред жителите на Русия властите може да смекчат параметрите на реформата. Това е стандартен ход, пише вестникът, цитиран от Би Би Си: първо да се внесе в парламента най-твърдият вариант, после малко да бъде смекчен за успокояване на обществеността.

По думите на източник от руската президентска администрация Владимир Путин може да внесе поправки в проекта през септември, когато се предвижда второто му четене. "Ако има рязко негативна реакция, той ще бъде смекчен. Ако няма такава, ще оставят версията, която ще внесе правителството", обяснява той.

Опасенията на администрацията са съвсем естествени, но в момента протести не се очакват, коментира изданието - сегашните пенсионери вече нехаят за реформата, а бъдещите още не мислят за пенсия. Реформата обаче ще съдейства за трупане на недоволство в руското общество.

Правителството е заложило в проекта "известна възможност за пазарлък", смята експертката Татяна Становая, която коментира ситуацията пред "РБК". Тя не изключва Владимир Путин да направи "жест на добронамереност, принуждавайки правителството да направи социално значими отстъпки". Така според нея руският лидер "ще запази имиджа си", въпреки че ще вземе непопулярно решение.

За руското правителство вдигането на пенсионната възраст "не е възможност да приключи завинаги с неприятния въпрос за балансиране на системата, а начало на цяла поредица промени в нея", твърди "Комерсант".

"Въпросът е дали правителството ще организира за всяко подобно решение световно първенство" като започналия в Русия футболен Мондиал 2018 - "за такива отвличащи маневри няма да стигнат никакви пари, дори спестените за сметка на пенсионната система", изтъква всекидневникът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив