30 Ноември 2021, 07:19 Днес (0) | Вчера (14)

"Южен поток България" изненада правителството

19 Август 2014 11:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 11:25
Булфото

В Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на компанията. Енергийното министерство ще сезира правоохранителните органи

В Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв. Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство, се казва в съобщение от министерството. Оттам припомнят, че на 7 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е изпратил писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток".
На 8 август 2014 г. министър Щонов се е срещнал с изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата е подчертал необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания.
На 11 август министър Щонов е издал протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ е изпратил нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.
Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на "Южен поток България" е подавло заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания "Южен поток България" е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50% собственост на ОАО "Газпром". Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се вземат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно.

Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, се казва в съобщението.

Според информация на МИЕ, увеличаването на капитала само по себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него.  Старт на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което  е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България."

Служебното правителство подкрепя проекта "Южен поток" на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила, припомнят от ведомството.

Припомняме, че през месец юни т.г. Европейската комисия стартира наказателна процедура поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Министерството на икономиката и енергетиката вече заяви, че ще окаже пълно съдействие на Европейската комисия по всички въпроси, свързани с  проекта "Южен поток".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив