01 Август 2021, 09:43 Днес (0) | Вчера (1)

Aй енд Джи Брокерс финализира първата по рода си корпоративна сделка в ЦИЕ

10 Февруари 2021 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2021, 09:25
Николай Здравков

Плановете на компанията включват създаване на водеща дистрибуторска мрежа на застрахователни продукти в Централна и Източна Европа

Най-големият полски застрахователен брокер Unilink S.A., подкрепен от Американския екуити фонд Enterprise Investors, придоби мажоритарен пакет от лидера на българския застрахователен пазар – Ай енд Джи Брокерс.
"Сделката ще бъде отправна точка за изграждане на най-голямата застрахователна дистрибуторска мрежа в региона на Централна и Източна Европа, коментираха Игор Русиновски, основен акционер и главен изпълнителен директор на Unilink S.A и Николай Здравков, основател и главен изпълнителен директор на Aй енд Джи Брокерс, при финализирането на сделката.

Unilink S.A. работи на застрахователния пазар в Полша от 10 години. Разпространява застрахователни продукти чрез мрежа от около 14 000 агенти. Разполага с 650 брандирани представителства в цялата страна. През 2016 г. успява да заеме лидерската позиция в Полша. Сред основните причини за това е амбициозната ѝ програма за придобиване (над 40 други брокера). Unilink S.A. е пазарен лидер в Полша по брой сключени полици - около 2 милиона и е най-големият партньор за дистрибуция на по-голямата част от застрахователните компании.

Интересно и почти незабележимо е участието на Американския екуити фонд Enterprise Investors, който е акционер и държи 38% дял от Unilink S.A. Фондът съществува от 1990 г. и е сред водещите фирми за дялово участие в Централна и Източна Европа.  От периода на своето основаване до момента, фондът е инвестирал няколко млрд. евро в 146 компании. Присъствието на Enterprise Investors сред акционерите на Unilink обуславя наличието на сериозни капиталови ресурси, които биха подпомогнали разрастването на застрахователната група в региона на Централна и Източна Европа.

Ай енд Джи Брокерс e застрахователен и презастрахователен брокер, основан през 1994 г. Компанията има забележително присъствие на българския застрахователен пазар и заема безспорна лидерска позиция сред застрахователните брокери. Пласира годишно над 123 млн. лева премии и обслужва над 300 000 застрахователни полици. Компанията обслужва своите клиенти чрез постоянно разрастваща се мрежа от офиси, към момента наброяваща над 230 офиса в цялата страна, в които работят над 500 експерта.

Основател на Ай енд Джи Брокерс e Николай Здравков, който остава акционер, председател и изпълнителен член на Съвета на директорите на дружеството. "Благодарение на вече реализираната сделка Ай енд Джи Брокерс ще има възможността да се възползва от познанията и международния опит на Unilink по отношение на техники за продажби, управление на дистрибуторска мрежа, маркетингови комуникации и дигитализация на процесите", коментира той.

В бъдеще компанията ще се управлява от двустепенна система за управление - Надзорен съвет и Съвет на директорите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив