26 Юли 2021, 18:13 Днес (14) | Вчера (0)

Generali предлага създаване на антипандемичен фонд за европейско възстановяване

19 Май 2021 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2021, 08:38
Generali

Италианската застрахователна група има идея и за специфичен клас активи с различно естество и рискове

Застрахователната група Generali предлага разработване на многопластов антипандемичен фонд, обединяващ европейските институции, държавите-членки и най-подходящите застрахователни и презастрахователни компании, за да се създадат публично-частни партньорства и бъдещи механизми за защита от риск от пандемии. Това обяви Филип Доне, главен изпълнителен директор на групата Generali. Той подчертава, че лично е подкрепил тази идея и е разговарял както с националните, така и с европейските законодатели. "Един от уроците, които научихме миналата година, е, че Европа – и целият свят – не бяха подготвени да се изправят срещу пандемия от такъв мащаб. Следователно, за да сме сигурни, че можем да се справим успешно с всяка криза в системата, която може да възникне в бъдеще, ние – частният сектор, европейските институции, държавите-членки – всички трябва да работим заедно.
Това също така означава да се разработят правилните инструменти в подкрепа на компаниите за справяне с трудностите, през които честно преминават в такива случаи,- посочва още Доне. - Локдауните и строгите мерки за ограничаване, наложени от правителствата за справяне с Covid-19  принудиха много малки и средни предприятия да прекратят дейността си и предизвикаха широко разпространена отмяна на събития и пътувания, което доведе до значителни загуби от прекъсване на бизнеси, които до голяма степен бяха незастраховани или застраховани само частично (т. нар. "Пропуск в защитата").
От техническа гледна точка покритията, свързани с пандемията, поставиха предизвикателства пред основните принципи на застраховането, като диверсификация и промяна в покритията. Освен това, няма ясна, предвидима времева граница за пандемия: това означава, че потенциалната загуба може да бъде безкрайна и следователно неподлежаща на застраховане при традиционния застрахователен бизнес модел.
Като такъв, рискът от пандемия не може да бъде покрит само от частната застрахователна и презастрахователна индустрия, което означава, че трябва да намерим иновативни и споделени решения."
"Вярвам, че същият дух на партньорство трябва да се приложи за рестартиране на икономиката. Европейската застрахователна индустрия разполага с 11 трилиона евро активи в управление, а само Generali притежава над 660 милиарда евро - ние разполагаме с огромна сила за възстановяване, солидна експертиза като опитни институционални инвеститори и решаваща роля в подкрепа на възстановяването.
Вярвам, че инвестиционните проекти като нашия "Fenice 190" са добър пример за това и въздействието на тези инициативи може да бъде още по-голямо, ако други компании или институции решат да инвестират в тях. Надяваме се скоро да е така", подчертава още Доне. "Целта на Generali, като една от най-големите световни застрахователни и компании за управление на активи, е да даде възможност на хората да формират по-безопасно бъдеще, като се грижат за техния живот и мечти. Ние се стремим да бъдем партньор за цял живот за нашите клиенти, да бъдем  с тези хора, семейства или фирми и да допринасяме за общностите, в които работим.
Подчертахме този ангажимент през март миналата година по време на най-критичната фаза на кризата от Covid-19, когато незабавно стартирахме извънреден международен фонд от 100 милиона евро за борба с пандемията.
Наскоро, като част от инициативите за нашата 190-та годишнина, представихме водещата ни инвестиционна програма "Fenice 190", която има за цел да допринесе за възобновяването на европейската икономика, като същевременно постави устойчивостта като основен фокус. Планът ни е да инвестираме общо 3,5 милиарда евро в рамките на пет години чрез редица инвестиционни фондове, фокусирани върху инфраструктурата, иновациите и дигитализацията, малките и средни предприятия, зелени жилища, здравни заведения и образование. Вече оползотворихме 1 милиард евро през 2020 г. Горд съм да кажа, че това е духът на Generali."
Според Филип Доне, застрахователите могат да подкрепят амбицията на ЕС да превърне Европа в първия континент, неутрален по отношение на климата. За целта обаче, е от ключово значение да се осигури правилната политическа среда, която да стимулира инвестициите в дългосрочни и устойчиви проекти.
Директивата за Платежоспособност II – която в момента се преразглежда – е ключов инструмент за освобождаване на капитал и насочването му към проекти в съответствие с политическия дневен  ред на Комисията като Зелената сделка, Съюза на капиталовите пазари и по-общо дългосрочните инвестиции, които могат да подкрепят икономическото възстановяване.
Компанията Generali вече има предложение – в рамките на Платежоспособност II – да третира "Зелените облигации" като специфичен клас активи, в контекста на различното им естество и свързаните с тях рискове, в сравнение с други видове облигации. Идеята е да се отдели още една категория активи, "Дългосрочни инвестиции в зелени облигации", за която капиталовите изисквания да намаляват постепенно с времето, спрямо това колко дълго тези активи са били в портфейла на компанията. Това би предотвратило целенасочена търговия, като по този начин благоприятства дългосрочното им притежаване. Предложението вече е споделено с Европейската комисия заедно с предложението за обединен фонд за покриване на рисковете от пандемия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив